in ,

Három díjat adtak át Szent András napján

Lóránt János Demeter, Hévizi Róbert és Kozák János vehetett át díjat a 2022-es Szent András-napon
Lóránt János Demeter, Hévizi Róbert és Kozák János vehetett át díjat a 2022-es Szent András-napon (Fotó: Babák Zoltán)

Polgármesteri évértékelővel kezdődött az a rendhagyó testületi ülés Békésszentandráson, amin a számok nyelvére fordítva Sinka Imre polgármester foglalta össze az évet november 10-ig.

“2022. január 31-én közmeghallgatással kezdtük az évet az idei költségvetés tárgyában. A Képviselő testület november 10. napjáig 23 ülést tartott, melyből 21 nyilvános (10 soros 11 rendkívüli) és 2 zárt ülés volt. Minden soros nyilvános ülésünket bizottsági ülések készítették elő, tehát 40 bizottsági ülést tartottunk ezen időszakban. A 23 ülésen 288 db határozat született, melyeken a Testület 17 db önkormányzati rendeletet alkotott meg. Ebből is látható, hogy milyen komoly előkészítő és megvalósító munka folyt az idei esztendőben is”, fogalmazott a település vezetője. Néhány adat erejéig ismertette a költségvetés alakulását, a nyert, megvalósított és kivitelezés alatt álló pályázatokat.

Összefoglalóját a köszönő oklevelek átadása követte. Ezeket Sinka Imre polgármester és Lesfalvi Balázs alpolgármester nyújtotta át.

Békésszentandrás Önkormányzatának Képviselő-testülete elsőként Lóránt János Demeter festőművésznek, a település díszpolgárának fejezte ki tiszteletét és elismerésért, megköszönve ezzel azt, hogy élete során öregbítette Békésszentandrás hírnevét.

Lóránt János Demeter köszönetében elmondta, munkássága egyik legnagyobb eredményének tartja azt, hogy a Karácsony hangja című Krúdy-kötet illusztrációinak értékesítéséből 750 ezer forint folyt be, amit felajánlott a Regőczi Alapítvány számára a Covid alatt árván maradt gyerekek megsegítésére.

Kozák János, az Argomex Kft. ügyvezető tulajdonosa szintén köszönő oklevlet vehetett át. Életpályájának ismertetése során gazdag szakmai és közéleti életút rajzolódott ki.

Kozák János az elhangzottakat kiegészítette egy mondattal, ami szintén egy újabb büszkeség cége történetében: A magyar kormány Washingtonban vásárolt egy műemléképületet, amiben jelenleg már az ottani magyar nagykövetség található. Ennek homlokzatára gyártották le és szállították ki azokat a paneleket, amiket elképzelt a tervező.

A harmadik díjat Hévizi Róbert vehette át. A Békésszentandrási Ipartestület elnöksége majd három évtizednyi kereskedői munkáját – még januárban – ismerte el a Békésszentandrás Tisztes Iparosa díjjal, amit a kitüntetett most vehetett át Sinka Imrétől és Bobvos Jánostól, az ipartestület elnökétől.

Hévizi Róbert megtiszteltségét fejezte ki. Azt kívánta sokaknak, hogy úgy éljék az életüket, ahogy neki sikerült, szeretettel körbevéve. Elmondta, hogy a díjjal járó anyagi juttatást nem ajánlja fel. Elteszi és kiegészíti, hogy azt Békésszentandráson a római katolikus temetőben egy olyan emlékhely létrehozására fordítsa, ahol a távolban nyugvó szentandrásiakra emlékezhetnek azok, akik nem tudnak rokonuk, ismerősük sírjához utazni.

Magyar Tamás evangélikus lelkész gyújtotta meg az első gyertyát Csabacsűdön

Két gyertya is meggyulladt Csabacsűdön

Pályaorientációs programon jártak a benkások Békéscsabán

Pályaorientációs programon a benkások