Menu
in

Jobbik helyzetelemzés

jobbik100902

jobbik100902Csekély számú érdeklődő előtt tartott lakossági fórumot csütörtök este Samu Tamás Gergő és Hegedűs Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, amin áttekintették a Jobbik eddig parlamenti munkáját. A vendég személyében valószínűleg a legbeszédesebb képviselőjüket sikerült meghívni a fórumra. Hegedűs Tamás pontos kórképet festett a jelenlegi Parlamentről és az ott folyó munkáról. A jelenlegi helyzet, amiben a kormánypártnak jobbról és balról is van ellenzéke eddig egyedülálló. Ez nem csak a FIDESZ-nek szokatlan, de az ellenzéki pártoknak is, mert ideológiai különbözőségük gyakorlatilag lehetetlenné teszi a közös fellépést, ami ha sikerülne is erőtlen lenne a kétharmados többséggel rendelkező narancsszínűek ellenében. A Jobbik konstruktív ellenzéki szerepre készült, és ezen az úton is maradt. Nem utasítanak el mindent zsigerből, mint a szocialisták, hanem sok esetben mellettük szavaztak, igaz ilyenkor az volt az érzésük, hogy Orbán Viktorék a Jobbik programját szeretné végrehajtani, ami nem lenne ellenükre. Természetesen vannak olyan pontok, amiben soha nem fognak együttműködni az egyeduralkodó párttal, amit gőzhengerhez hasonlított. A parlamenti palettát tovább hasonlítva az MSZP-t sértődött gyerekhez hasonlította, az LMP-hez még keresi a megfelelő kifejezést.

Az általános politikai helyzetértékelés után rátért szakterületére, a gazdaságpolitikára. A Jobbik szorgalmazná, hogy az államadósság kérdésében keményebb vonalat vigyen a Kormány. Elismerte, hogy a forint kálváriája nem kormányfüggő, inkább világgazdasági körülmények befolyásolják, mint Kósa Lajos és Szíjjártó Péter nyilatkozatai.

A svájci frank hitelesek megsegítésére olyan intervenciós csomagot ajánlana, hogy mindenki az általa felvett összegen tudna megszabadulni hitelétől. Ez milliárdjaiba kerülne az államnak, és rajta keresztül minden adófizetőnek. A lakosság tájékozatlansága mellett a bankok agresszív marketingjét okolja a helyzet kialakulásával, hogy sokan ebben a most bedőlt konstrukcióban adósodtak el. Azt nem mondta, hogy ehhez mit szóltak azok a megkérdezettek, akik nem frankban, hanem az akkor drágább, de kockázatmentesebb forint alapon vettek fel hitelt, ill. azok, akik egyáltalán nem vettek fel hitelt, és azoknak is a pénzébe kerülne ez. Nem tetszik neki Orbán Viktorék javaslata, miszerint a bajbakerültek ingatlanjai egy vagyonkezelő hatáskörébe kerülnek a későbbi rendeződés reményében, és nem veszítik el házukat, fejük felől a fedelet.

A lakossági fórum végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel a képviselőknek.

Leave a Reply

Exit mobile version