Menu
in ,

A múzeum veszi át a Ruzicskay-alkotóház üzemeltetését

A Ruzicskay-alkotóház

A Ruzicskay-alkotóház

Hamarosan a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, Városi Könyvtár veszi át az Ruzicskay-alkotóház üzemeltetését. A város képviselő-testülete ugyanis úgy határozott, hogy megszünteti a házat eddig működtető Ruzicskay György Közalapítványt. A megszüntetésre irányuló jogi eljárást már megindították, ez valószínűleg több hónapig tart.

Az önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén elhangzott: a kiemelten közhasznú alapítvány kuratóriumának elnöke és tagjai hosszú éveken át társadalmi munkában, lelkiismeretesen gondoskodtak a Ruzicskay-hagyaték megfelelő gondozásáról, megóvásáról. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is négy kiállítást rendeztek, s egy tehetséges fiatal (Komlovszky Péter Ákos) tanulmányait támogatták ösztöndíjjal.

Az alkotóház működtetéséhez szükséges kiadásokat azonban évek óta nem fedezik a bevételek. Ennek oka egyrészt, hogy a betétek hozama jelentősen csökkent (a közalapítvány 28 millió forintnyi vagyona banki betétekben van), másrészt az utóbbi években a közalapítványok pályázati lehetőségei nagyon beszűkültek.

Az önkormányzat a közelmúltban a múzeum működtetéséhez csaknem 21 millió forintos működési támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton. Ez az összeg is garanciát jelenthet arra, hogy a Ruzicskay-ház fenntartásához biztosítani tudják majd az anyagi eszközöket.

A képviselő-testület ülésén nyilvánosan is megköszönték dr. Reszkető Péternek, a közalapítvány kuratóriumi elnökének és a kuratórium tagjainak a hosszú évek óta végzett áldozatos munkát. Szakmai segítségükre, tanácsaikra a jövőben is számítanak.

Leave a Reply

Exit mobile version