Menu
in ,

Rákóczira és Vértessyre emlékeztek Szentandráson

Hévízi Róbert és dr. Seres István

1703. május 6-án II. Rákóczi Ferenc, gróf Bercsényi Miklós és Esze Tamás találkozott a lengyelországi Brezán, ahol kiadták a breznai kiáltványt. Ez az első írásos dokumentuma a szabadságharcnak, amire évről évre megemlékeznek Békésszentandráson Vértessy Mihály szobránál. A kapcsolatot a szentandrási bíró, Vértessy és a jó húsz éve véget ért Rákóczi-szabadságharc között a kurucok biztosítják, ill. az, hogy mikor a szentandrási – Péró-féle – parasztfelkelés kitört, Vértessyék Rákóczira esküdtek, nem tudván azt, hogy a fejedelem napokkal előtte meghalt Rodostóban.

Kedden dr. Seres István, szentandrási születésű történész és Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékezett a szentandrási felkelésre, Rákóczira és Vértessyre utóbbinak a szobra előtt. Ismét megcsodálhattuk dr. Seres István páratlan felkészültségét a témában, ahogy egy órát tudott rettentő részletességgel mesélni a majd 300 évvel ezelőtti eseményekről, mintha csak tegnap történt volna, és minden dokumentálva lett volna, csak a googléval vissza kellett volna keresni.

Hévízi Róbert elmondta, negyedszer futnak neki, hogy ezt a napot a Rákóczi Szabadságharc emléknapjának nyilvánítsák. Eddig nem jártak sikerrel, de reméli, hogy ezúttal sikerül megtalálni az utat az értő fülekhez.

Az emlékező beszédeket koszorúzás zárta,

Leave a Reply

Exit mobile version