Menu
in , ,

Azoknak, akiknek kevés az iskolapad

Először vették elő az autó mélyéből a távcsövet a helyi amatőr csillagászok. Akadtak, akik a mínuszok miatt fogvacogva, mások egymáshoz bújva kémlelték az eget, amelyen szabad szemmel is megkapó látványt nyújtott a Jupiter és a Vénusz. Február 18-én, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének összejövetelén ez a két, rendkívül fényes bolygó volt a fókuszban, amelyről egy gyorstalpaló előadás keretében a legfontosabb tudnivalókkal is felvértezték a hallgatóságot.

– Alapinformációkkal szerintem nagyon sokan rendelkeznek az égitestekről, de ha megkérdeznénk az utca emberét a Vénusz vagy a Jupiter tulajdonságairól, valószínűleg többségük kikerekedett szemekkel nézne ránk – utal az előadások elsődleges céljára Szklenár Tamás, a baráti kör vezetője. Ezek az információk elérhetők mindenki számára a világhálón, de egy kölcsönös eszmecsere keretében a rendszeres találkozóinkon is sokat tanulhatnak az érdeklődők.

A helyi csoport vezetője hozzátette, a kezdők számára is nagy sikerélményt jelenthet ezeknek az égitesteknek a feltérképezése. A Nap nyugvási iránya felé tekintve ugyanis a Vénusz bolygó, fölötte pedig a halványabb Mars figyelhető meg, ezekkel átellenben pedig az égbolt óriása, a Jupiter fedezhető fel. Ez utóbbi egész éjszaka uralja az eget, egy kisebb távcsővel pedig már a négy Galilei-holdja is láthatóvá válik.

Akik az idei év égi jelenségére, a Lovejoy üstökösre kíváncsiak, még semmiről sem késtek el. Az égitest jelenleg az Androméda-ködben tartózkodik, azonban sajnos már szabad szemmel nem látható.

A baráti kör legközelebb két hét múlva, március 4-én, 17 órától várja az érdeklődőket, derült égbolt esetén ismét egy távcsövezéssel egybekötött asztronómiai előadásra.

Leave a Reply

Exit mobile version