Menu
in , ,

Demokratikus összefogással a Fidesz ellen

Országjáró körútja egyik állomásaként látogatott Szarvasra Debreczeni József közíró, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. A lakossági fórumot megelőzően sajtótájékoztatón ismertette a párt jelenlegi programját, és kitért a közeljövő terveire is.

– Úgy értékeltük, hogy új politikai helyzet alakult ki – állította bevezetőjében a politikus. Az a politikai erő, amely az elmúlt időszakban még minden választást sorra megnyert, láthatóan megrogyott, és a közvélemény-kutatások is folyamatos csökkenést jeleznek. A 2010 óta centrális, hegemonisztikus pártstruktúra véget ért, és átalakult egy hárompólusú erőtérré.

A helyzetet meglátásuk szerint súlyosbítja, hogy a demokratikus pártok mellett a szélsőjobb is egyre nagyobb teret hódít. Legfőbb cél tehát annak elkerülése, hogy az ország „csöbörből vödörbe” kerüljön, ennek érdekében pedig szükség van a baloldali pártok megerősítésére.

Kérdésre válaszolva elmondta, a DK nem egyedül, hanem a MSZP-tal és a többi, számottevő demokratikus párttal együttműködve kíván változtatni a helyzeten. Jelenleg a szakpolitikai csoportok a program kidolgozásán munkálkodnak, amely várhatóan jövő tavaszra készül el.

Utalt a pártelnök május elsején tett kijelentésére is, mely szerint az lenne az ideális, ha a víz és az áram a létminimum fedezéséig 0 Ft lenne, utána pedig az összeg sávosan növekedne. Mindemellett a minimálbér összegét felemelnék a létminimum mértékére, ami jelenleg nettó 93 ezer Ft. Vagyis a megoldást abban látják, hogy hosszútávon nem elegendő a rendszerváltás utáni demokrácia visszaállítása, hanem az anyagi helyzet vonatkozásában is érezhető változásnak kell bekövetkeznie.

Nagy-Huszein Tibor, a párt alelnöke rámutatott, olyan pozitív programot kell a választóknak felmutatni, amely arra ösztönzi őket, hogy elmenjenek szavazni. Hozzátette, szükség van a demokrácia újraértelmezésére is, vagyis az embereknek nagyobb teret kell biztosítani a véleményük kinyilvánítására.

A lakossági fórumon bemutatkozott a Békés megyei 2. sz. választókerületi elnöke, Sonkolyné Szekerczés Margit is. Kifejtette, minden lehetséges fórumot felhasználva próbálják felvenni a kapcsolatot a lakossággal, de nincs könnyű dolguk.

– Az emberek a nyilvánosságot nem vállalják. A tájékoztatási lehetőségeink is korlátozottak, mert mindez pénzkérdés, és a médiában is ritkán adódik lehetőség a megjelenésre. Helyben a legnagyobb közösségi portált és az ismeretségeket alapul véve gyűjtjük össze a problémákat, majd eljuttatjuk az országos vezetőséghez – magyarázta tevékenységük mechanizmusát.

Jelenleg három kérdésre keresik a megoldást: a nők 40 éves munkaviszonyának számításakor a gyermekek számának figyelembevételére és a kisvállalkozások havi áfa-kifizetésének módosítására. Szarvason a házasságkötési szolgáltatási díj eltörlésért lépnek fel, amely szembemegy a kormányzati törekvéssel, a házasulandók számának növekedésével.

Leave a Reply

Exit mobile version