in , , ,

Micimackó, a szerethető medvebocs

A Vízi Színház első családi délutánján a Békéscsabai Jókai Színház mutatta be Alan Alexander Milne Micimackó című mesejátékát Tege Antal rendezésében. Az előadás egyben a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának első versenyprogramja. A mesejáték nagy érdeme, hogy a könyv alapján íródott, Karinthy Frigyes fordításának felhasználásával, színpadra írta Karinthy Ferenc.

Ki ne ismerné Micimackót, a kedves medvebocsot? Ki ne tudna a Százholdas Pagonyról? És biztosan mindenkinek ismerős Malacka, Füles, Bagoly, Nyuszi, Kanga, Zsebibaba, Tigris és persze Róbert Gida. A történet szerint régen, valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó a Százholdas Pagonyban él barátaival.

Milne kisfiának, Christophernek írta a meséket, a történetek a kisfiú plüss játékairól szóltak. Talán nem véletlen, hogy az állatok nagyok, Róbert Gida viszont kicsi, ám ennek ellenére ő az okos.

Tege Antal rendező vitte színpadra e fantasztikus történetet, amit nem csak gyermekek, de a felnőttek is szívesen néztek – nekik nyilván mást mond a mesejáték. Amiért nagyon jó választás a mű színpadra álmodása, mert klasszikus, mert szépen megírt, Karinthy Frigyes fordítása nagyszerű, humoros, a könyv irodalmilag is gyöngyszem. Jó volt látni a könyv lapjait megelevenedni. A színpad közepével szembeni lépcsőn kicsi gyermekek ültek és ámulattal nézték a színpadon történteket. Számomra elsősorban a szeretetről, a barátságról, barátaink segítéséről szól, még akkor is, ha nem minden úgy alakul, ahogy Micimackó eltervezte. Valami nagy-nagy nyugalom, szeretet áradt a színpadról. A színművészek játéka nagyszerű, ahogy belebújtak a történet karaktereinek bőrébe. Minden szereplő mozgása, hanghordozása egyedi, kedves szeretetre méltó. Az is érezhető volt, ahogyan nem csak egymást, de a gyermekszereplőt is figyelik, óvják a színművészek, így vált nem csak egy tanulságos mesévé, hanem példamutatássá az egész produkció.

Micimackó Gulyás Attila, Malacka Szabó Lajos, Füles Katkó Ferenc, Bagoly Hodu József, Nyuszi Nagy Erika, Kanga Fehér Tímea, Zsebibaba Gábor Anita és Tigris szerepében Csomós Lajost láthattuk. Róbert Gidát Szarvason Nyul Zoltán Bence formálta meg. (Békéscsabán kettős szereposztásban játszották a másik Róbert Gida Cazac Itai Lior volt.)

Az előadás díszlete Egyed Zoltán nagyszerű munkája. A hatalmas kockák, a hatalmas ceruzák, és a héttérben a hatalmas lapozható mesekönyv, a rózsaszín szőnyeg a melegséget, puhaságot juttatta eszembe – egy kedves gyermekszoba belső. A könyv lapjain a Százholdas Pagony képe is látható, ahogyan az igazi könyvben is. A szép jelmezeket Kiss Kata álmodta meg. Jellegzetes ruhákat, sapkákat kaptak a szereplők. Aki nem kesztyűt viselt, annak a ruha ujja volt hosszabb, ötletes megoldással. Az előadás zenéjét Vitéz László szerezte.

Klasszikus mesét, nagyon jó feldolgozást láthattunk. Az előadás végén a gyermekközönség lelkesen tapsolta vissza a szereplőket a színpadra.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

The end: Az utolsó éjszakai kosár következik

Sulivarázs a Hunyadisuliban