Menu
in , , ,

Valahol Európában

A Cervinus Teátrum a VIII. Cervinus Fesztivál 10. napján Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter „Valahol Európában” című musicaljét mutatta be, amely Radványi Géza és Balázs Béla filmforgatókönyve alapján készült, Belinszki Zoltán dramaturg frissítette, színpadra álmodta Varga Viktor rendező. Az előadás teljes teltházzal várta a csodát sokadszorra.

A Teátrum 2016 novemberében mutatta be az előadást, amely a bemutató óta nem csak Szarvason, de szerte az országban hódít. A 19 gyermekszereplő akkor két és félhónapos próbafolyamat után valóban összekovácsolódott. Szombaton este is ugyanazt az elementáris erőt éreztem, mint a bemutatón. Ám ma már látszik rajtuk, hogy magabiztosak a színpadon, de boldogságukat látva érezni, sokat jelent számukra az előadás.

A musical a háború szörnyűségeire hívja fel a figyelmet, hogy a háború után család nélküli, árva gyermekek csatangoltak az utakon. Nincs mit enniük, inniuk. A darab történhetne ma is „bárhol Európában” – és sajnos meg is történik. Az előadást Sztehlo Gábor emlékének is ajánlották az alkotók, akinek példaértékű tettei sajnos ma is alig ismertek.

Timkó János Hosszúja tele tüskével, lelki sérülésekkel, úgy érzi – intézetben élő gyermekként – csak magára számíthat, egyedül van a világban. Amikor ledőlnek az intézet falai, ott marad néhány gyermekkel, akik vezetőt látnak benne, ráadásul hamar találkozik Kuksival (Szemenyei Kevin), aki egyedül van a puskaropogás közben, ösztönösen menti meg. Így Kuksi csatlakozik a csapathoz. Timkó János szépen építi fel azt az ívet, ahogy önmagára talál, és az előadás végére felelősséget érez, a közben csapattá lett gyermekek iránt Ehhez hozzájárulnak – Éva (Szemerédi Bernadett) és Simon Péter (Nádházy Péter) szavai, aminek hatására – úgy dönt, lemegy a faluba az elfogott gyermekekért – talán először életében felelősséget vállal másokért, akik nem tudják megvédeni magukat. De sebeit Éva közelsége is gyógyítja, hiszen valaki érte is kiáll, valaki hozzá is tartozni akar. Lassan oldódik – szép jelenet, amikor Éva maga készítette sálat tesz a nyakába. Timkó János játéka, énekhangja tökéletes, érzelmeinek minden húron való kifejezése tette különlegessé játékát.

Suhanc – Éva fiúruhába bújt alakját Szemerédi Bernadett vitte színpadra. Suhanc a vízért verekszik Hosszúval, de mozgásán jól látszik, hogy nem fiú, nem szokott verekedni. Éva is súlyos sebeket hordoz lelkében, Simon Péter jelenti számára a régmúlt egy kicsi darabját. Lassan közeledik Hosszúhoz. De Kuksinak is szüksége van Éva szeretetére, anyáskodására, kettősük nagyon megható pillanatokat villantanak fel. Éva az, aki szelídebbé teszi a csapatot, az ő iránymutatása, hatással van a sokfelől érkező gyermekre, nagyrészt neki köszönhető, hogy végül is csapattá válnak, kiállnak egymásért. Szemerédi Bernadett nagyon finom eszközökkel építette fel Suhanc / Éva alakját, alakítását ez tette csodálatossá, játéka, énekhangja káprázatos, tele van érzelemmel.

Simon Pétert Nádházy Péter formálta meg. Ő az egyetlen, aki szembe mer szállni a hatalommal, az Egyenruhással. Eddig italba fojtotta elkeseredését, ám a gyerekek megjelenésével új célja lett, először csak élelemért megy le a faluba, másodszor azért, hogy átadja a gyerekeknek a hegyre épített „várát”, hogy az addig csavargó gyermekeknek otthona legyen. Nádházy Péter is nagyon jól érezte magát a gyermekek társaságában, játéka, hangja kifogástalan.

Dósa Zsuzsa az Egyenruhás szerepében lélegzetelállítóan jó. Nagyon izgalmasan formálta meg a diktátort, aki élvezi hatalmát. Már megjelenésével is félelmet kelt, fekete ruhája, egyenes büszke tarása, retorikája hatalmával élő embert mutatott meg, ami jól ellenpontozza a gyermekek kiszolgáltatottságát. Félni kellett tőle akkor is mikor halkan beszélt, hideg mosolya baljóslatú. Nagyszerű alakítás!

Ficsúrt, a nevelőintézet másik lakóját Boronyák Gergely alakította. Különleges figura, hiszen minden helyzetben fésülködik, tükörbe néz. Ő is nagy változáson megy keresztül, az önző fiú a darab végén kiáll Hosszúért, összeszedi minden bátorságát, és kilép az Egyenruhás elé, amikor az a vezetőt keresi. Boronyák Gergely Ficsúrja a gyerekes, felelőtlen viselkedésből felnő, aki felelősséget vállalna a csapatért, megteszi az első lépést. Az első felvonásban gyönyörű vörös női ruhában, szőke parókával lép színpadra és fergeteges táncot lejt, amit saját énekével kísér. Boronyák Gergely ebben a jelenetben csak addig megy el, ameddig éppen kell, nem volt karikatúra, ami nagyon nagy érdem, így nagyon jó volt! Igazi Ficsúrt alakított a színész!

Polák Ferenc a gyengén látó, de hatalommal bíró Leventeoktató karakterébe bújt, aki az Egyenruhással szemben alázatos, mindenki mással szemben a felsőbbrendűségét fitogtató alakot testesített meg. Polák Ferenc egyéni eszközeivel, jó színészi játékkal emlékezetes figurát mutatott a közönségnek. A félig vaknak tűnő férfi a végén leveszi a szemüvegét – és már „látóként” megy tovább.

Az előadásban szombat este tizennyolc gyermekszereplő játszott, akik a bemutató óta sokat nőttek. De most is mindannyian nagyon fegyelmezetten, pontosan alakították szerepüket, és nagyon élvezték a színpadi játékot. Kuksit Szemenyei Kevin / Laurinyecz Szilveszterrel felváltva játssza. Szeplős szerepében Hódos Zsolt / Sinka Dominik, Professzor Juhász Gergő / Czifra Zétény, Pötyi Mester Dóra / Kepenyes Darida Zoé, Sutyi, Bak Zsolt / Vaskor Gergő, Balerinát Kiss Viktória játssza. Csórót Sinka Dominik és Hódos Zsolt akik, felváltva játsszák Szeplős és Csóró szerepét is. További gyermekszereplők: Bagócsi Jázmin, Csernus Nándor, Domján Anna, Kiss Virág, Magyar Jázmin, Sebjan Farkas Bianka, Varga Vivien.

Az előadás különlegessége, hogy a dalok alatt a háttérben táncosok egészítették ki az eseményeket. Magyari László koreográfus finoman, szívszorítóan komponálta meg a dalok történetét táncban. A táncbetétek, mintegy látomás, zömmel a színpad hátsó részén láthatóak. A Cervinus Tánckar: Balázs Henrietta, Bakró Erzsébet, Bartát Enikő, ifj. Csasztvan András, és a koreográfus Magyari László, akik kisebb szerepeket is kaptak.

A díszlet Nagy Szilvia munkáját dicséri, ahogyan a jelmezeket is ő álmodta meg. A hatalmas fal mestermunka Szilvitől. Az Egyenruhás ruhája – amelyet uralt a fekete, uszályos palást vörös béléssel, a sapkával –, de Ficsúr nagyon szép, légies, finom anyagú vörös, női ruhája is igazán látványos, érdeme éppen ez, hogy nem bumfordi ruhába bujtatták a szereplőt. Különleges Pötyi, a Balerina, valamint az egyik táncos ruhája a Mi leszek, ha nagy leszek című dalban, ahol a ruhák pillanatok alatt varázsolódnak balerina ruhává. Nagyon ötletes megoldás volt. A Leventeoktató fekete ruhája, a fekete vastag szemüveg is telitalálat a karakterhez, de ennek jelképe is volt.

Az előadás töretlen sikeréhez Dés László nagyon szép zenéje nagyban hozzájárul, szinte belesimul a Varga Viktor rendezte előadásba. De figyelmeztet is, hogy a háború áldozatokkal jár, ám nem szabad engedni, hogy a gyerekek szenvedjék meg a háborút, hiszen ők ártatlanok, kiszolgáltatottak. Varga Viktor rendező előadása a mának, a máról szól.

A 10. nap ajándéka a Körös Maros Nemzeti Park belépői és a Jelenker ajándékai. Mindketten nagyon fontosnak tartják, hogy az itt élő emberek is lehetőséget kapjanak kulturális jellegű kikapcsolódásra, egy kis felhőtlen időtöltésre. Kiemelten elismerik azokat a gyermekeket, akik a mai világban a modern technika helyett az áldozatos munkát és segítségnyújtást választják. Önkéntes munkájukra ezúton is szeretnék felhívni a figyelmet és köszönetet mondani.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version