Menu
in ,

Járdát avattak Békésszentandrás szívében

Fotó: Hegedűs Éva

Fotó: Hegedűs Éva

A békésszentandrási önkormányzat tagjai maguk is nehezen tudják felidézni, mikor adtak át utoljára a településen hosszabb, egybefüggő járdaszakaszt. Az utóbbi éveket a rövidebb járdaszakaszok pótlása és javítása jellemezte, amelyek a közmunkaprogram keretein belül valósultak meg. Július 18-án ellenben egy több mint 600 méter készült el a Szent László utcában, köszönhetően a Belügyminisztérium támogatásának és a kiegészítő önkormányzati forrásnak.

– Ezt a pályázatot 2017-ben nyújtottuk be. Sikerült úgy alátámasztanunk, hogy végül egy közel 15 millió Ft értékű nyertes projekt lett belőle. Vállaltuk az önerőt és azon felül azt is, hogy a kimaradó részeket elkészítjük, és egységes szerkezetbe rendezzük a járdát. Összességében mintegy 4 millió Ft-tal egészítettük ki a kapott támogatást. A Településüzemeltetési Intézmény ugyancsak jelentős mennyiségű munkával járult hozzá a megvalósuláshoz – avatott be a fejlesztés hátterébe Sinka Imre polgármester.

Hangsúlyozta, a terület Békésszentandrás egyik ütőere, amelyet sokan használnak. Fontos összekötő szakaszt jelent pl. az iskola, az óvoda, a piactér, a gyógyszertár és a zöldséges felé. Az átadott járdaszakasz előnye, hogy a jövőben nem csak gyalogosan, hanem kerékpárral, görkorcsolyával, gördeszkával, kerekesszékkel vagy babakocsival is meg lehet közelíteni.

A terveket a Körös-Aqua Tervezési, Beruházási és Kereskedelmi Kft. készítette, a kivitelezési munkálatokat pedig egy helyi egyéni vállalkozó, Bobvos János végezte.

– Sarki fény színű térkőburkolatot kapott a járda, közel ezer négyzetméteren. Mintegy 600 folyómétert érint az új szakasz 170 cm szélességben, a 44-estől egészen az iskoláig. A teljes bekerülési költsége 19 millió 200 ezer Ft volt. Az óvoda és a bölcsőde közötti részt eredetileg nem tartalmazta a pályázat, ezt önkormányzati döntést követően pótmunkaként végeztük el – részletezte a beruházás műszaki paramétereit.

A település első embere szólt arról is, hogy további út, ill. járdafelújításokat helyeznek kilátásba. Pályázatot nyújtottak be többek között a Csokonai utca aszfaltozására, ill. terveik szerint a Dózsa utca, az Óvoda utca és a Bocskai utca egy szakasza is megszépülhet. Továbbá 30 éves álmuk valósul meg Hunyadi-Kálvin-Szentesi út kivitelezésével, amelyből a Hunyadi már elkészült, az M44-es átadását követően pedig a Kálvin és Szentesi úti munkálatok is elkezdődhetnek.

A járdaszakaszok közül a Hungaro-Food 2009 Kft.-ig vezetőt, valamint a Hunyadi utcával és a gyógyszertárral párhuzamosat emelte ki, amelyeket ugyancsak pályázati forrásból szeretnének felújítani. Emellett önerős beruházásként gondolnak a peremterületekre és a központi gyűjtőutaktól távolabb eső szakaszokra is, ill. lakossággal közös útépítéseket is kilátásba helyeznek.

Nyomatékosította, polgármesterként tízéves ciklusokban gondolkodik. S bár soha nem lehet teljesen elégedett, bízik benne, hogy az elkövetkező időszakban a megoldandó feladatok száma legalább a felére csökken.

Exit mobile version