Menu
in

Zsinórban hatszor díjazták a szarvasi rendezvénysorozatot

Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva)

Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva)

2014 óta nem múlt el úgy év, hogy Szarvas ne lett volna ott a legjobb szervezők között az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampányában. A sikersorozat 2019. december 16-án folytatódott, amikor a település újabb elismeréssel gazdagodott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácskozó termében rendezett záróünnepségen Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár adta át a legkiválóbb szervezőket megillető díjakat, okleveleket, s köztük a Körös-parti település is helyet kapott.

Krivik Viktor programszervező elmondta, tavaly minden korábbinál több, összesen 291 hazai önkormányzat csatlakozott Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához. Ennél többen csak Ausztriából és Spanyolországból jelentkeztek. A kezdeményezés 1997-ben Franciaországból indult, és az előző évben már majdnem háromezer település élt a környezetbarát, fenntartható fejlődést hirdető lehetőséggel. A tavalyi év jelmondata a „Sétálj velünk!” volt, ami a mozgás, szabadban töltött idő jelentőségére hívta fel a figyelmet.

– Nem is gondoltuk, hogy ezúttal is díjat vehetünk át, hiszen az elmúlt években folyamatosan elismerték a munkánkat. Csak a meghívó érkezésekor kezdtünk el gyanakodni. Először kiosztották a Legszorgosabb Helyi Szervező, majd a Legjobb Önkormányzatoknak járó okleveleket, és mi még nem voltunk sehol. Legeslegvégén, a Legjobb Szervező Önkormányzatnál Szarvas nevét mondták. Nagyon büszke vagyok rá és a segítőimre is, mivel évek óta egy állandó teammel dolgozunk. Ezen kívül tavaly, az I. Körös Körül a Körös-körül futófesztivál megvalósításával a szervezők köre tovább bővült – köszönte meg a kitüntetést a helyi programszervező.

A tavalyi zárórendezvény várakozáson felüli részvétellel zajlott. Szeptember 22-én 103 belföldi, illetve két külföldi városból több mint félezer futó állt rajthoz az I. Körös-körül a Körös körül Futófesztiválon. A programon részt vett a szakminisztérium osztályvezetője, Mészáros Imre is, aki ezáltal személyesen is meggyőződhetett arról, hogy  a Mobilitási Hét szarvasi programjai színvonalasak, és képesek nagyobb tömegeket megmozgatni.

– A hétvégén voltunk Budapesten, a Zúzmara Félmaratonon és Futófesztiválon. Ott találkoztunk olyan résztvevőkkel, akik még mindig élénken emlékeztek a szarvasi programra, és kérdezték, hogy lesz-e folytatás. Szerintem a siker egyik titka az volt, hogy korábban még nem volt a városban hasonló rendezvény. Nagyon szép helyeken haladt keresztül az útvonal, s természetesen az sem volt mellékes, hogy mindezt ingyenesen tudtuk biztosítani a futóknak. Szándékunk szerint volt benne egy burkolt városmarketing is, vagyis remélhetőleg a későbbiekben sokan visszatérnek a településre – árulta el Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna, aki a BSI Futónagyköveteként is szívügyének tekinti a futás népszerűsítését.

Krivik Viktor elmondta, az elismerések odaítélésekor a programok mellett fontos szempont volt az aktivitás, az egyedi ötletek és a környezetbarát, biztonságos közlekedés érdekében meghozott tartós intézkedések. Emellett mérlegelték azt is, hogy hány iskola, civil szervezet, cég és magánszemély segítette a helyi kampányt.

Ezek alapján Szarvas 2014-ben a “Legjobb Szervező Önkormányzat” díját vette át, 2015-ben kiemelkedő teljesítményért kapott oklevelet. 2016-ban a “Legjobb Önkormányzat” kitüntető címet ítélték meg a településnek, a “Legszorgosabb Helyi Szervező” díját Krivik Viktor programszervező kapta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkártól. 2017-ben, majd 2018-ban a “Kiemelkedő Önkormányzat” díját nyerte el Szarvas Város Önkormányzata.

A főszervező ígérte, idén is lesz Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Szarvason. A részletekről elöljáróban mindössze annyit árult el, hogy folytatódik a nagy sikerű futógála, amely a trianoni emlékévvel szorosan összefonódik.

Exit mobile version