Menu
in

Babák: Célunk a járvány kialakulásának megakadályozása

Dr. Melis János és Babák Mihály (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Dr. Melis János és Babák Mihály (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Nem akkor kell tüzet oltanunk, amikor keletkezik, hanem meg kell előznünk – mondta el március 16-án a Szarvasi Kábeltelevízió élő műsorában Babák Mihály. Hangsúlyozta, fontos a járvány terjedésének lassítása és lokalizálása, hogy az egészségügyre ne nehezedjen hirtelen nagy teher. Hozzátette, úgy tűnhet, hogy a napokban meghozott intézkedések drasztikusak, de valamennyi a lakosság egészségének megóvását szolgálják.

Dr. Melis János címzetes főjegyző elmondta, az intézményvezetőkkel folytatott tárgyalás eredményeképp arról született döntés, hogy március 16-tól mindenütt tantermen kívül digitális oktatás kezdődik. Az óvodáknál és a bölcsődében rendkívüli szünetet rendelt el az önkormányzat, de szükség esetén ügyeletet biztosítanak. Az eddigi felmérés alapján az óvódákban 10, a bölcsődében 17 fő igényelte ezt. Az iskolákban ugyancsak lehet kiscsoportos ügyeletet kérni.

Felhívták továbbá a köznevelési intézmények figyelmét, hogy mérjék fel az ingyenes étkeztetésre vonatkozó igényeket. A Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. telephelyén helyben fogyasztásra nincs lehetőség, de az ebédet el lehet vinni. A testület elrendelte az egyszer használatos eszközök használatát azért, hogy minimalizálja ezzel a fertőzésveszélyt. Ennek költsége adagonként 180 Ft.

A Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai március 13-tól szünetelnek. Csak a legszükségesebb intézkedéseket teszik meg, minden egyéb esetben telefonon vagy e-mailben kereshetik meg őket.

A sportlétesítmények programjai – Fő téri Általános Iskola tornaterme, Petőfi utcai sportcsarnok, Alkotmány utcai sportcsarnok – is elmaradnak. Az Erzsébet-ligetet és a sportpályát igénybe lehet venni, a parkok sporteszközeit azonban nem javasolják használni.

A Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyintézés március 13-a óta szünetel. A nyomtatványok a portán elérhetők vagy letölthetők. A kérelmek elektronikus úton beadhatók vagy a városháza előtt elhelyezett gyűjtőedénybe helyezhetők el. Az esküvők tekintetében csak a kisebb létszámú ceremóniák bonyolíthatók le, kizárólag a Lengyel-palota dísztermében. (A korlátozást a nap során tovább szigorították, az esküvőn kizárólag két tanú lehet jelen – szerk.) A szépkorúak köszöntése telefonon keresztül történik, az ajándékokat pedig postai juttatják el az érintettekhez.

Bethlen Gábor utcai szociális intézményben március 8-a óta látogatási tilalom van. Az ételszállítás megoldott. Az ott lakók az udvaron sétálhatnak, mozoghatnak, azonban kérik a személyes kontaktus kerülését.

A házi szociális gondozásban az ételkiszállítás előre csomagolva történik és a megszokott személyekkel. Felhívták a figyelmet, hogy rajtuk kívül senkit ne engedjenek be az otthonukba, mert lehetnek olyan emberek, akik visszaélnek ezzel a helyzettel. A tanyagondnoki szolgálatot sem függesztik fel, viszont kérik, hogy minél kevesebb emberi kontaktussal történjen a találkozás.

Az egészségügyi alapellátás résztvevőivel folytatott telefonon egyeztetést követően kiderült, hogy ezek a szolgáltatások továbbra is igénybe vehetők, mindazonáltal a helyi előírások betartása kötelező. Fogorvosi ellátás csak a legszükségesebb esetben vehető igénybe. A szakorvosi rendelő, szakrendelő és a Vasút utcai ápolási intézet is a központi előírások alapján működik.

– Egyelőre Szarvason nincs gócpontja a járványnak, de ez percről percre változhat. Ezért is fontos az előírások betartása – húzta alá Babák Mihály.

Hozzátette, minden helyzetre felkészülnek. Vészkaranténre gondolva három üdülőt takarítanak ki, a városi piacot, közterületeket és a nyilvános WC-ket gyakrabban takarítják, fertőtlenítik. Kérik mellőzni a játszóterek használatát is, hogy elkerüljék a vírus terjedését.

A gyülekezeti, hitéleti alkalmakat az egyházak külön szabályozzák, de lehetőség szerint azt kérik, hogy ne a templomban, hanem más módon oldják meg. Elmondták az is, hogy bár törvény szerint a beltéri rendezvények száz fő alatt megtarthatók, kérik a civileket, hogy a nagyobb tervezett együttléteket halasszák el.

Dr. Melis János címzetes főjegyző nyomatékosította, ne keltsünk felesleges pánikot, a hivatalos hírportálokon keresztül tájékozódjunk, kerüljük a tömegközlekedést és a személyes kontaktust.

Elmondták, nincs befolyásuk a főiskolákra, a nemzeti parkra, az arborétumra, gazdasági társaságokra, szálláshelyekre, egyházi fenntartású intézményekre, amelyek a működésüket egyénileg szabályozzák.

Szó volt arról is, hogy ezeknek az intézkedéseknek a költségvetésre is hatásuk van, amelyre az önkormányzat egy keretet különített el.

– Nekünk a lakosság egészsége, élete a legfontosabb, amin nem fogunk spórolni – zárta a település első embere a gondolatait.

A szórakozóhelyeket illetően elhangzott, lehetőleg csökkentsék a nyitvatartási időt vagy a benn tartózkodók létszámát. A boltok esetében a kézfertőtlenítő használatát javasolják. Megbízták továbbá Horváthné dr. Kepenyes Edit aljegyző asszonyt, hogy informálódjon a gyorsteszt beszerzésének lehetőségeiről, összegéről és elvégzésének módjáról.

A legfontosabbnak ezekben az időkben azt tartják, hogy megvédjék a város lakosságát azért, hogy valamennyien átvészeljük ezeket a nehéz időket.

Csütörtökön lezajlott a testületi ülés, amin a hat jelenlevő képviselő és a polgármester 1,3 millió forint körüli összegben 300 gyorsteszt megrendeléséről döntött.

Exit mobile version