Menu
in ,

Újabb óvintézkedéseket vezetett be az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)

Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)

Április 12-től mind a dolgozók, mind a bentlakók kötelesek maszkot hordani az Ótemplomi Szeretetszolgálat által fenntartott intézményekben. Emellett tovább szigorították a csomagok átadására-átvételére vonatkozó szabályokat is. Ún. „csomagkarantént” vezettek be, vagyis a romlandó terméket egyáltalán nem tudják fogadni, az egyéb küldeményeket pedig várakozási időt követően, kizárólag ózongenerátorral történő fertőtlenítés után adják át. Az intézmény a támogatott lakhatással együtt összesen négy telephelyet működtet, több mint háromszáz ellátottal.

– A Rákóczi utcai intézményben kb. kétszázan laknak. Terveink között szerepel, hogy négy kisebb részt alakítunk ki, amelyek egymástól hermetikusan lezárva működnek. Reméljük, hogy ez is fokozza az idősek biztonságérzetét. Tudjuk, hogy a legnagyobb veszélyforrást a dolgozók jelentjük számukra, hiszen a városban laknak, ott intézik bevásárlásaikat, ill. egyéb ügyeiket is. Éppen ezért arra kérjük őket, hogy minimális legyen részükről a mozgás, ha pedig szükséges, akár a bevásárlásban is segítjük őket – nyilatkozta a jelenlegi helyzetről Lázár Zsolt igazgató-lelkész.

Hangsúlyozta, elsődlegesen továbbra is a Minisztériumtól kapott központi iránymutatások a mérvadók, amelyeket be kell tartani. Ezek alapján március 8-tól nincs lehetőség személyes találkozásra, és eltekintve a kórházi kezeléstől a bentlakók sem hagyhatják el az épületet. A tapasztalatokról szólva elmondta, az idősek maradéktalanul betartják az előírásokat, a szenvedélybeteg ellátásban pedig egyetlen alkalommal fordult elő szökés. Ezt követően csak szigorú, kéthetes karantén után kerülhetett vissza az érintett az intézménybe.

Ugyancsak a fertőzés megelőzése érdekében egy ózongenerátor beszerzését tervezik, amely a folyamatos fertőtlenítést segíti. A készülék alig néhány óra leforgása alatt olyan minőségű tisztítást végez, amelyre hagyományos módszerekkel nem lennének képesek. Ebből a célból gyűjtést hirdettek, és kérik a segíteni akarókat – különös tekintettel a képviselő-testület és a presbitérum tagjaira – hogy április 20-ig a Szarvasi Ótemplomi Egyházközség számlaszámára utalják át támogatásukat (11733058-20011150-00000000), közleményben pedig tüntessék fel „a koronavírus elleni küzdelem” megnevezést. A felajánlást ugyanis ezen a napon továbbítják.

Az előzményekről szólva elmondta, korábban Bukovinszky Béla bocsájtotta rendelkezésükre a Szentandrási Sörfőzde készülékét, a gépjárművek fertőtlenítését pedig a Bencze Tamás tulajdonában lévő eszköz segítségével végzik. A SuperActivO3 eszköz  ára: 5700€+Áfa, azaz jelenlegi árfolyamon 2,6 millió forint, amiből eddig 600 ezer forint gyűlt össze. Az intézmény 120 ezer Ft-ért az összegből már védőfelszereléseket vásárolt.

A több mint egy hónapja tartó karanténról szólva elmondta, az idősek kötelességtudóan és belátóan viselkednek a kialakult helyzetben. A lelki feltöltődést számukra leginkább a megújuló természet, a hitélet és a családdal történő rendszeres kapcsolattartás jelenti, amit a digitális technikai eszközök tesznek lehetővé.

– Pánik nem volt, és reméljük, nem is lesz. Van hitünk, amibe kapaszkodhatunk, de nagyon fontos, hogy az előírásokat maximálisan betartsuk – nyomatékosította.

Kérte a szarvasiakat, hogy a szájmaszk használatát vegyék komolyan, használjanak kézfertőtlenítőt, valamint mossanak minél gyakrabban kezet. Hozzátette, leginkább azzal tudják segíteni az időseket, ha az esetükben akár életmentőnek is tekinthető szabályokat a lehető legszigorúbban betartják.

Exit mobile version