Menu
in ,

Virágzik a szarvasi levendulamező, tessék menni szedni!

Demeterné Annus Krisztina kedvenc levenduláit ápolja

Demeterné Annus Krisztina kedvenc levenduláit ápolja (Fotó: Babák Zoltán)

“A Körös-ártér öntéstalaját nagyon szereti a levendula. Nagyon szépen megindultak”, mondja Demeterné Annus Krisztina, miközben a bokrokat szemléli. 50 tővel szeretett volna kezdeni, de férje rábeszélésére 300 lett belőle. Most 1150 tövet gondoznak Attilával a Maczó-zugban levő telkükön, a Levendula Birtokon.

Az első francia levendulatöveket Pannonhalmáról hozatták még 2017-ben. Ez kiválóan alkalmas süteménybe és szörpbe. A kipusztult töveket angol levendulával helyettesítették. Ezeknek nagyon hosszú a száruk, kézműveskedni sokkal jobban lehet velük, állítja Kriszti.

Inkább hobbi ez számukra, nem a bevételek, hanem a levendula szeretete motiválta őket, árulta el ma, amikor a hétvégére meghirdetett “Szedd magad!” akciójukról faggattuk.

A Levendula birtokon (Fotó: Babák Zoltán)

Arra a kérdésünkre, hogy a levendulából miként lehet pénzt csinálni, ha valaki üzleti alapon szeretne foglalkozni vele, Kriszti elárulta, hogy illó olajat lehet sajtolni, vagy levendulavizet készíteni belőle, de az ő ültetvényük kevés ahhoz, hogy rentábilis legyen. Terület még lenne a bővítésre, de kapacitáshiánnyal küzdenek, hiszen mindketten dolgoznak. A lányuk és fiuk segítettek nekik korábban, de mindketten Szegeden dolgoznak, tanulnak. Azért gondolkodtak egy kisebb kapacitású lepárlón, hogy megpróbálják, de ez még a jövő zenéje.

A “Szedd magad!” akcióra kanyarodva elmondta, hogy eredetileg szombatra hirdették meg, de a korábbi napokra is érkezett érdeklődés, így csütörtökön 16, pénteken 15, szombaton 10 órától várja a levendulaaratókat a Maczó-zugban levő Levendula Birtokon. A program mindhárom nap 18 óráig tart.

Kizárólag az általuk adott aratózsákokba lehet szedni. Három-négy tőnyi virág belefér a kisebbe. Ennek ára 1500, a nagyobbé egy ezressel több, de utóbbi tényleg nagyon sokat el tud nyelni, mondja Kriszti. Ami megmarad, azokat megszárítja, lemorzsolja, és levendulazsákokat készít belőle.

Tavaly nagyon sok szörpöt készített a friss levendulából, aminek kipróbált receptjét is megosztotta velünk.

Hozzávalók 2 literhez:
2 liter víz
1,5-2 kg cukor
2-4 db bio citrom
2 csapott evőkanál citromsav
4-5 marék levendulavirágzat

A vizet a cukorral felforraljuk, majd a tűzről lehúzva beleadagoljuk a hozzávalókat. A citromot felkarikázva (ha nem bio a citrom, akkor vastagon meghámozva), majd a virágzatot a szárról leszedve forró vízbe tesszük, végül hozzáadjuk a citromsavat. Jól összekeverjük, lefedve hűvös helyen állni hagyjuk legalább 12 órát. Ha ez letelt, leszűrjük. A leszűrt vizet felforralom, majd üvegekbe töltve azonnal – forrón – száraz dunsztba tesszük. Akár napokig is így maradhat. A hozzávalók tetszés szerint növelhetők, de a citrom mennyiségével óvatosan bánjunk!

A méheknek is megtetszett a levendulamező (Fotó: Babák Zoltán)

Franciás szörp vagy angolos kézműveskedés, már csak ezt kell eldönteniük azoknak, akik a hét második felében kilátogatnak a Levendula birtokra. Egy jó tanács: hosszú, laza ruhában menjenek, lehetőleg kesztyűt vigyenek magukkal, mert a méheknek is megtetszett a levendulamező!

Exit mobile version