Menu
in ,

Feketekomédiára készül a Cervinus

Iván Holub Temetés című fekete komédiájának első olvasópróbáján a Cervinus Teátrum színészei

Iván Holub Temetés című fekete komédiájának első olvasópróbáján a Cervinus Teátrum színészei (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt hét hétfőjén délelőtt sajtónyilvános olvasópróbát tartott a Cervinus Teátrum. Az első bemutató Iván Holub Temetés című kacagtató, mégis megdöbbentő, elgondolkoztató szatírikus vígjátéka lesz, amit Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője visz színpadra Dósa Zsuzsa fordításában és dramaturgiájával.

A sajtótájékoztatón Csasztvan András ügyvezető igazgató és dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató mondott pár szót. Csasztvan András először a Cervinus Teátrum 22 éves történetéről szólt, de szeretné, ha ez az év is sikeres lenne. Több terve van a színháznak. Forrás még kell egyik-másik darabhoz, de dolgoznak rajta. Büszkén mutatta a díszoklevelet, amely szerint a Szarvasi Vízi Színházat megyei értékként tartja nyilván. „Fogjunk hozzá, alkossunk! Várjuk a közönséget!” – fejezte be mondandóját.

Dr. Dósa Zsuzsa az ügyvezető igazgatóhoz kapcsolódva említette meg, hogy ő 17 éve van a színháznál, hiszen 2004-ben érkezett színésznőként, 2012-ben pedig más feladatot is kapott. Elmondta, hogy Iván Holubbal együtt jártak egyetemre, így személyes az ismertségük is. Jó a darab szereposztása, és ő azt tanulta Korcsmáros Györgytől, hogy egy jó szereposztás fél siker. Jó próbafolyamatot kívánt az alkotóknak.

Varga Viktor, a darab rendezője elmondta, Ivan Holub kortás író, érzékeny alkotóművész, társadalmi mondanivalóval, aki jó humorral beszél a problémákról. Személy szerint a 2010-ben játszott Angyal szerepében szeretett bele az író munkásságába, azóta sok művét olvasta. A Temetés alcíme lehetne: Temetés luxus kivitelben, mert az arról szól, hogy a tehetős hentes megszervezi saját temetését, aztán szembesül a család reakcióival. Szerencsés a szereposztás! – mondta a rendező. A főszereplő Milos Pohánka, a gazdag nagybácsi; szerepét Nádházy Pétert alakítja. A további szerepekben Szemán Béla, Sztárek Andrea, Szente Árpád Csaba, Szoták Andrea, Boronyák Gergely, Sipos Imre, Eva Javorská, és kivételesen, de nagyon szeretné eljátszani, és engedélyt kért rá egy kis szerepben Varga Viktor is színpadra lép. A szerepek súlya szinte egyforma, hiszen egy családot alakítanak, mindannyian sokat lesznek színpadon – talán kivéve a Varga Viktor által alakított figurát. A történet abszurd, nagyon kacagtató fekte humor, és mindenki magában eldöntheti, hogy ismer-e valakit, aki egy ici-picikét olyan, mint a darab alakjai.

A Teátrum 2010-ben játszotta Ivan Holub egy másik darabját, Az Angyal, avagy az Igazság című vígjátékát Gergely László rendezésében, Ebben az Angyal szerepét Varga Viktor alakította). Ezt a darabot is Dósa Zsuzsa fordította magyarra. A Temetés című vígjáték ismerős lehet, hiszen Dósa Zsuzsa 2013-ban és 2017-ben is megrendezte felolvasószínház formájában a Szarvasi Vízi Színházban, ahol ez volt az első felolvasószínház.

Dósa Zsuzsától megtudtam, hogy Iván Holub, színházi rendező és író, a mai kortárs szlovák drámairodalom izgalmas szerzője. Abszurd helyzetek, váratlan fordulatok, rengeteg humor és kiváló karakterábrázolás teszi igazán maivá és egyedivé drámáit. Ezt a művét többek között lengyel, szerb, horvát nyelvre is lefordították. A szerző így nyilatkozott alkotásáról: „Ha azt szeretnék tudni, hogy miről szól ez a darab, a válaszom banálisan hangzik – emberi kapcsolatokról. Amúgy mindenkinek azt mondom, hogy a pénzről. Olyan fekete komédia, amilyet szeretek írni: nem csak a szórakoztat, hanem gondolatokat ébreszt és véleményt közvetít a világunkról.”

Bemutató október végén lesz, addig a rendezővel és a szereplőkkel még beszélgetünk, akik – remélem – elárulnak apróságokat szerepükről.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version