Bodonyi Dóra átveszi a Békésszentandrás Díszpolgára kitüntetést Sinka Imre polgármestertől
Bodonyi Dóra átveszi a Békésszentandrás Díszpolgára kitüntetést Sinka Imre polgármestertől (Fotó: Babák Zoltán)
in

Bodonyi Dóra Békésszentandrás legújabb díszpolgára

Bodonyi Dóra immár ötszörös világbajnok, hatszoros Európa-bajnok, olimpiai bajnok, kétszeres díszpolgár.

Az András-naphoz közelebb eső szombaton tartják a település egyik kiemelkedő eseményét, a Szent András-napi rendezvénysorozatot. A hagyományoknak megfelelően ez a nap is szentmisével kezdődött, majd Nepomuki Szent János restaurált szobrának, valamint dr. Gazsó Ferenc emléktáblájának leleplezése után a Körös Művelődési Ház nagytermében zárult.

Tavaly volt az önkormányzatiság 30 éves, így a névnap mellé születésnap, az önkormányzatiság születésnapja is csatlakozik, mondta Sinka Imre polgármester a délutáni ünnepi esemény kezdetén. Örömmel köszöntötte azokat, akik az elmúlt három évtizedben szerepet vállaltak a település fejlődésében, szépítésében. Sajnos az asztalok nagyon foghíjasak voltak. Voltak, akik a vírushelyzetre való tekintettel maradtak távol; azokról, akik már nem lehettek jelen, rövid főhajtással emlékeztek.

“Rendhagyó esztendőkön vagyunk túl, és rendhagyó esztendők állnak még előttünk”, mondta Sinka Imre polgármester köszöntőjében, ezért ezúttal eltekintett attól, hogy összefoglalja a település elmúlt évét. “Ez a nap ne a nehézségekről szóljon, hanem az ünnepről, emlékezzenek, nosztalgiázzanak, beszélgessenek, legyenek büszkék a kitüntetettekre!”, kérte az asztalok körül ülőket, majd átadta az est két háziasszonyának, Balláné Tóth Krisztinának és Dinyáné Kovács Gabriellának a színpadi történések koordinálásának a feladatát.

A település képviselő-testülete 235/2021 (X.25.) határozata alapján Békésszentandrás díszpolgára kitüntetést adományozott Bodonyi Dórának, aki Szarvason kezdett el kajakozni, majd 2007 őszétől 2012-ig a faluban folytatta az evezést Pálinkás András irányításával. Itt is lakott, majd 2012-ben Szolnokra igazolt, de azóta is szorosan kötődik a községhez.

“Békésszentandrási sportoló még ilyen eredményt nem ért el.

Példakép mindenki számára, hogy alázattal és tehetséggel elérhetők azok az eredmények, amiket célul tűzünk ki”, fogalmazott Dinyáné Kovács Gabriella.

Bodonyi Dóra meghatottsága könnyeivel küszködve köszönte meg, hogy méltónak tartották arra, hogy Szentandrás díszpolgára legyen, a szurkolást, amikor Szentandrás összegyűlt, hogy szorítson neki.

Békésszentandrás Egészségügyéért Posztumusz Kitüntető Díjat adományozott a testület dr. Fabó Ferencnek, aki 2018. március 5-én bekövetkezett haláláig a község háziorvosa volt 34 éven át. A díjat felesége, Dorogi Ildikó vette át.

Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díjat az idén Horváth Károlyné kapta, aki 1971-től nyugdíjba vonulásáig a település elsőseit és másodikosait tanította. Váczi Mihálytól és egy libanoni költőtől vett idézettel tárta az összegyűltek elé életfilozófiáját. Ha újrakezdené, akkor is első és második osztályos tanító néni szeretne lenni Békésszentandráson, mondta.

A testület döntése értelmében az idei évben kiemelkedő sportolói teljesítményéért Olasz István, a Hunyadi labdarúgó-szakosztályának védekező középpályása, Tóth Borbála, a Hunyadi kajakszakosztályának 11 éves MK-versenyzője, társastáncban elért eredményeiért Csík Krisztina, a békésszentandrási sakkélet szervezője, lelke, Radics László, valamint a település két erősembere, Csonki Marianna és Losonczi Imre érdemelt.

Tavaly a vírushelyzetre való tekintettel elmaradt az önkormányzatiság 30 éves évfordulójának megünneplése. Ezt most pótolták. A korábbi képviselőtestületeket tablókon mutatták be a szervezők, valamint a megjelent korábbi és jelenlegi testületi tagok névre szóló emléket vehettek át.

Az ünnepi eseményt Vadkerti Imre, a Kormorán énekese tette hangjával és dalaival még felemelőbbé.

Nepomuki Szent János restaurált szobrának leleplezése 2021. november 27-én

Ismét a helyén áll Nepomuki Szent János szobra

Az első gyertyát Sutyinszki Zoltán gyújtotta meg Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

Esőben gyulladtak meg az adventi koszorúk első gyertyái