Nepomuki Szent János restaurált szobrának leleplezése 2021. november 27-én
Nepomuki Szent János restaurált szobrának leleplezése 2021. november 27-én (Fotó: Babák Zoltán)
in

Ismét a helyén áll Nepomuki Szent János szobra

A régi híd hídfőjénél állt Nepomuki Szent János szobra Békésszentandráson, ami 1945-ben eltűnt a helyéről, és csak három évvel ezelőtt a templomkertből került elő ismét. Békésszentandrás Baráti Szövetsége tagjainak köszönhetően az utóbbi évben megújult, és visszakerült méltó, eredeti helyére.

A restaurált szobor avatóján Szurovecz Vince pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébános mondott köszönetet azoknak, aki a felújításában szerepet vállaltak.

Közép-Európában sok hídon látható Nepomuki Szent János szobra, hidak szentje, a gyónási titok vértanújaként, legtöbbször mutató ujját ajkára téve, mintegy csendre intve önmagát és másokat. Bátran szembeszállt IV. Vencel cseh-, német-római király erőszakos intézkedéseivel és magatartásával, mondta Szurovecz Vince főesperes.

Szitó Imre, Békésszentandrás Baráti Szövetségének tagja avatóbeszédében felelevenítette a legendát, miszerint 1945-ben, a szovjet csapatok betörése után, de még a faluba érkezésük előtt a szobrot féltők levették akkori helyéről, és elásták a római katolikus plébánia kertjében. Titkukat sírba vitték, legendák keringtek egészen három évvel ezelőttig, amikor a templomkertben végzett munkálatok során egy munkagép ki nem fordította a földből, amelyben több, mint 70 évig pihent. Szerencsére jó állapotban vészelte át az elmúlt hét évtizedet, így lehetőség volt a restaurálására.

Felidézte Nepomuki Szent János életútját, aki a folyók, hidak, hajósok, halászok és Csehország védőszentje. Bővebben kitért a közte és Vencel király között fennálló konfliktusra, ami János vértanúhalálához vezetett. Eszerint Vencel korlátozni akarta az egyház jogait, aminek János ellenállt. Vencel nem csak erőszakos, de féltékeny is volt. Miután János a király feleségének gyóntatója volt, kényszeríteni akarta, hogy ossza meg a királyné gyónásának részleteit, amit János megtagadott. Vencel király elfogatta, megkínoztatta és a Moldvába vetette. 1729-ben szentté, 1821-ben boldoggá avatták.

A restauráláshoz a szükséges anyagiakat Gazsó János, Tóth János, Kozák János, Kiss László, Szitó Imre, a szakértelmet Fabó Éva és Rákos Péter biztosította.

Barna kőszén kiszállítása Csabacsűdön

306 mázsa barnakőszén került szétosztására Csabacsűdön

Bodonyi Dóra átveszi a Békésszentandrás Díszpolgára kitüntetést Sinka Imre polgármestertől

Bodonyi Dóra Békésszentandrás legújabb díszpolgára