Menu
in ,

Déván ápoltuk a testvériskolai kapcsolatot

Vajdások Erdélyben

Vajdások Erdélyben

Az elmúlt két év pandémiás időszaka rendkívüli módon megnehezítette a személyes kapcsolattartás lehetőségét a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium testvériskoláival. A hozzánk legközelebb eső dévai intézménnyel azonban az idén újra sikerült felvenni a kapcsolatot, és egy – még 2019-ben győztes Határtalanul pályázat segítségével (HAT-19-02-0148 Alföld – domb – hegyvidék – természeti értékek Erdélyben) – ismét útra kelhetett egy osztály, hogy látogatást tegyen a Téglás Gábor Elméleti Líceumban, és megcsodálhassa a környék nevezetes helyeit, természeti látványosságait.

Az időközben jelentősen megnehezedett körülmények sem szegték kedvét a szervező tanároknak, Kituljak Eszternek, Kéri Bernadettnek és Molnár Bélának, akik nagyon alapos számítások után vágtak bele a program megvalósításába. A 11. A osztály kelt útra múlt héten csütörtökön, hogy négy nap alatt a lehető legtöbbet próbálják meg kihozni a még 2019-ben elnyert összegből. Ez korántsem volt egyszerű feladat, de végül megvalósult a négynapos kirándulás, mindenki örömére.

Az első napi látnivalók közé a nagyszalontai Arany János Múzeum és a Kiskoh közelében található cseppkőbarlang került be. Nagy klasszikusunk emlékháza remek lehetőséget nyújtott a diákoknak arra, hogy akár önállóan is felfedezzék maguknak a hagyaték egyes elemeit, a barlang teljesen épen megmaradt, 17 000 éves medvecsontváza pedig egészen egyedülálló jelenség, ritkaság.

A második napon Sarmizegetusa felé vette az irányt a csapat. Az ókori Dalmácia központjának romjai egészen nagy területen helyezkednek el. A megtekintésük történelem- és angolóra is volt egyben, hiszen az idegenvezetés utóbbi nyelven zajlott. Az éppen mosolygós arcát mutató időjárásnak köszönhetően belefért a programba egy gyalogtúra is, mely Kolc várához vezetett.  Innen Vajdahunyadra buszoztak a diákok, a valaha a Hunyadi család birtokában levő vár megtekintése az éppen zajló felújítások ellenére is nagy élmény volt.

A harmadik napon szakadó esőre ébredt a csapat, ám ez sem gátolta meg őket abban, hogy a gyulafehérvári Szent Miklós-templomba is elnézzenek. A hatalmas épület lenyűgöző egyházi és történeti érték. Az eső elálltával meg tudták látogatni az Algyógy közelében fekvő különleges, hévforrás által táplált vízesést is. Az este egy előzetesen nem várt lehetőséget nyújtott: a Hunyad Megyei Magyar Napok programsorozatának köszönhetően koncerteket is hallhattak a vajdás diákok.

Az egyre pocsékabb időjárás a hazautazás napján sem javult, de Szarvas felé azért érdemes volt még megállni Marosillyén, Bethlen Gábor szülőházánál, valamint Máriaradnán, a kegytemplomnál. Az eseményekben, programokban gazdag kirándulás vasárnap este zárult, mikor a gimi elé végül begördült a busz.

Szeptember 25-én Déváról egy csapat diák érkezik, hogy remélhetőleg hasonlóan eseménydús négy napot töltsön el Szarvason és környékén.

Németh Judit

Exit mobile version