Menu
in

A magyarok diktatúra és a szovjet megszállás elleni gigászi küzdelme volt a forradalom – 56-ra emlékeztek Csabacsűdön

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola igazgatója, Sutyinszki Zoltán és az intézmény két diákja koszorút helyez el az 56-os emlékműnél 2022. október 23-án Csabacsűdön

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola igazgatója, Sutyinszki Zoltán és az intézmény két diákja koszorút helyez el az 56-os emlékműnél 2022. október 23-án Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

A magyarság egyik legnagyobb, legbátrabb szabadságharca volt 1956-ban, ami méltán írta be magát a világtörténelembe, fogalmazott ünnepi beszédét kezdve Molnár József, Csabacsűd nagyközség polgármestere.

Mindszenty József 1956. november 3-án elhangzott rádióbeszédéből idézett gondolatokkal folytatta: “A rendszert az egész magyar nép söpörte el.[…] A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.”

A magyarok diktatúra, és a szovjet megszállás elleni gigászi küzdelme volt ez, ami az egyetemi diákság békés tüntetésével kezdődött október 23-án, és november 11-én a szovjet csapatok segítségével tettek véres pontot a végére, amikor Csepelen az utolsó ellenálló csapatot is leverték. 2600-an haltak meg, mintegy 400 embert, köztük fiatalokat, szinte gyermekkorúakat végeztek ki, vont számot az emberéletekben esett veszteségekről Molnár József.

Kitekintett a határokon túli helyzetre, ami a hátterét adta a reménynek, hogy Magyarország is Ausztria útjára léphet. 1955. május 15-én szomszédunk független, semleges állam lett, a szovjet csapatoknak el kellett hagyniuk az országot. Ezt szerették volna elérni a forradalmárok is, de az újraválasztásáért küzdő Eisenhoover és a Nyugat a Szuezi válság mellett egy háttéralku keretében elengedte a magyar forradalom ügyét, így Hruscsov november 4-én megindíthatta tankjait a magyarok ellen.

“A hősök áldozata egy új korszak eljövetelét alapozta meg. Nem volt hiábavaló a diákok, a pedagógusok, a mérnökök, a munkások, a katonák, a családapák véráldozata. A szabadságvágy elnyomta a félelmet, a magyar emberek igazságérzete az egész világnak megmutatta, hogy a szív, az összetartozás és a magyar haza mire képes”, jelentette ki a település polgármestere.

Őt a Békéscsabai Jókai Színház két művésze, Nádra Kitti és Balázs Csongor ünnepi előadása követte, majd az 56-os emlékműhöz vonultak a csabacsűdiek, ahol koszorúikkal fejezték ki tiszteletüket a 66 évvel ezelőtt történt forradalom hőseinek emléke előtt.

Exit mobile version