Menu
in ,

Ismét Szarvason tartott edzést Mr. Karate, Kanazawa Nobuaki

Kanazawa mester két katat, formagyakorlatot elemzett, majd küzdelem kombinációk következtek a közel háromórás edzésen.

Kanazawa mester két katat, formagyakorlatot elemzett, majd küzdelem kombinációk következtek a közel háromórás edzésen (Fotó: Babák Zoltán)

Kanazawa Nobuaki kancho (igazgató) 8. dan a Shotokan Karate-Do International Federation vezetője. Először 2005-ben édesapjával, az SKIF-t létrehozó Kanazawa Hirokazuval – aki a karate rendszerét megalkotó Funakoshi Gichin tanítványa volt – járt Magyarországon. Azóta legalább ötször megfordult már nálunk az SKIF Magyarorszsági Szövetsége meghívására. A magyar szövetség elnöke, Lovász György invitálására második alkalommal ez év februárjának közepén látogatott el Nobuaki Kanazawa Szarvasra.

Előző ittjártakor a karateakadémia még az építkezés fázisában volt, talán az ablakok kerültek akkor a helyükre. Most elismerésének adott hangot, mint mondta, a szarvasi karatésok központja világszínvonalú, akár Japánban is lehetne. Otthon érzi magát benne, nagyon tetszett neki az edzőterem hangulata is.

Arra a kérdésünkre, hogy milyennek látja a magyar karatét, elismerően válaszolt. Véleménye szerint a karatét Magyarországon nagyon magas szinten űzik. Ezt alátámasztotta a legutóbbi, Hollandiában rendezett Európa-bajnokságon történt szereplésünkkel, ahol az országok közötti összesített versenyben 13 arannyal, 3 ezüsttel, 3 bronzzal a második helyen zártunk.

A két országban tartott edzések közötti hasonlóságra, különbségre vonatkozó érdeklődésünkre elárulta, nagyon hasonló a két országban az edzések filozófiája, de a legnagyobb hasonlóság az, hogy ott és itt is sokat edzenek azok, akik nemzetközi porondon szeretnék megmérettetni magukat.

Kanazawa Nobuaki, a Shotokan Karate-Do International Federation vezetője elismerően nyilatkozott a szarvasi karatésok új edzőkomplexumáról (Fotó: Babák Zoltán)

SKI világszövetség a karate tradicionális ágához tartozik, de természetesen vannak versenyeik és eredményes versenyzőik is. A legutóbbi alkalommal éppen a lánya, Kanazawa Hyori szerzett aranyérmet a japán bajnokságon. A világversenyek fontosak abból a szempontból is, hogy itt van lehetőség arra, hogy a karatékák találkozhassanak távoli országokban élő barátaikkal, sporttársaikkal. A mester itt tartózkodása alatt felkeresi Győr városát is, ahol augusztusban a szövetség stílus-világbajnokságát rendezik meg.

A karate világban betöltött helyéről szólva elmondta, ez egy folyamatosan fejlődő sport. Legutóbb Venezuelában és Mexikóban járt, ahol – ahogy Magyarországon is – a labdarúgás után a második legnépesebb igazolt versenyzőtábort tudhatja a magáénak. Ennek az is az oka, hogy a karatét egy teljes élet alatt lehet űzni, mindenki megtalálja benne a számára egészséget jelentő mozgást a kisgyerekkortól az időskorig.

Jelen Róbert megszerezte 2. danfokozatát (Fotó: Babák Zoltán)

A Kanazawa Nobuaki által a szarvasi Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémia edzőtermében tartott tréninget követően Lovász György elmondta, erre az alkalomra kb 50 karatés érkezett az ország számos városából, legtávolabbról talán Gyöngyösről.

Az edzés alatt Kanazawa mester két katat, formagyakorlatot elemzett, majd küzdelem kombinációk következtek a közel háromórás edzésen. A szarvasi csapat számára más szempontból is fontos volt a sensei látogatása: a budapesti edzésen övvizsgára is sor került, ahol Jelen Róbert 2. dan fokozatot szerzett.

Exit mobile version