Menu
in ,

Egy nő, egy öltöző, három sors

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Sóska, sültkrumpli című darabban a Cervinus Teátrum előadásában.

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Sóska, sültkrumpli című darabban a Cervinus Teátrum előadásában. (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton este a Cervinus Teátrum legújabb bemutatóját láthatta a közönség a Kamaraterem színpadán. Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabját Gulyás-Hermann Sándor rendezte. Az élet vagy a sors nem mindenkinek ad meg mindent, amire vágyik. Hibázunk, másképp ítélünk meg dolgokat, másképpen ítélnek meg minket és szertefoszlanak álmaink. A tragikomédia szereplőinek álmai sem úgy alakultak, alakulnak, ahogyan szeretnék. Mindhárman óriási traumákat éltek, élnek át és természetesen a hibát másban keresik, pedig csak önmagukkal kellene szembenézniük, és nem egyedül játszani azt a játékot, amit csapatban szokás. Egressy Zoltán három nagyon jó karaktert írt meg – mégsem igazán szimpatikusak ezek a figurák, legalábbis kettő biztosan nem az, de a harmadikat sem igazán értjük. A darab lendülete mégis visz magával, és a végül mindhárman szerethető „emberek” lesznek. A rendező pedig gondoskodott arról, hogy a vége igazán csattanós legyen. (Erről többet nem árulok el.) Gulyás-Hermann Sándor aktualizálta az 1999-ben megjelent komédiát, igazán szórakoztató, sok vidámságot tartogató előadás született.

A történet egy lepukkant játékvezetői öltözőben játszódik, ahol a három férfit – a játékvezetőt és a két partjelzőt több szálon köti össze a múlt, ráadásul a játékvezető számára fontos mérkőzésre készülnek, hiszen a tét, a FIFA keretbe való bekerülése. De a sérelmek, a helyzetek, a véletlenek sok meglepetést tartogatnak. A focin kívül természetesen egy bizonyos nő – Mariann – is fontos, láthatatlan szereplője az eseményeknek.

Az I. Partjelző – Boronyák Gergely – Szappanos névre hallgat, de csak Szappannak hívják.
Keserű, rosszindulatú, nincs munkája, albérletben él. Fiait ritkán láthatja, és nem tud szinte semmit adni nekik, ami nagy fájdalma, ezért szeret borsot törni, most éppen a Játékvezető, Lacikám – Timkó János – orra alá, akit szintén nem kell félteni. Jó munkája van, évek óta dolgozik azon, hogy egyszer nemzetközi mérkőzéseket vezessen, így a meccs, amire készülnek, sorsdöntő számára. A II. Partjelző – Ragány Misa – a Művész becenévre hallgat, és valóban művész lelkületű ember, barátnőjét éppen Lacikám vitte el, és Művész azóta sem tért magához. Mariann főzött minden meccs előtt sóskát, sültkrumplival neki, feltét nélkül – feltétet csak akkor, ha majd játékvezetővé lép elő. Művész verseket ír, és „verseit” nem csak szóban, hanem dalban is hallhattuk, így a Művész által énekelt, dalrészletek az előadás szerves részévé váltak.

A színművészek bravúrosan játszottak! Boronyák Gergely Szappanos szerepében rengeteg szöveggel, szinte állandóan beszélt, Gergő fantasztikus alakítással elhitette a közönséggel Szappanos lényegét, a kétségbeesett kisembert, aki mást hibáztat sorsáért és irigyli Lacikámat, mert szerinte neki jobb élete van, ráadásul Lacikám minősítette vissza játékvezetőből partjelzővé. Gergő szinte szárnyalt a szerepben, pedig nagyon távol áll civil lényétől a karakter. Ahogyan Timkó János is sokkal szerényebb, segítőkész és őszinte az életben, mint az általa megformált Lacikám, János mégis briliánsan alakult át, a játék idejére a magabiztos, piperkőc, önző sportember szerepébe, aki mindenkin és mindenhol átgázol, saját érdekében. Timkó János sajátja, hogy testbeszéde, arcjátéka is sokat tesz hozzá alakításához, ez most is tökéletesen működött. Ragány Misa Művész szerepében oldotta a feszültséget Szappanos és Lacikám között, még ha nem is tudatosan, mert szinte nem is volt jelen, gondolatai teljesen máshol jártak. Misa is káprázatosan játszott, a nagyon is realista Misa, az álmodó, önmagából kifordult Művészt kitűnően formálta meg. A három színész közötti összhanghoz a rendező is csatlakozott, hiszen jó színházat csak egyetértéssel, tisztelettel, bizalommal lehet teremteni, ami a négy alkotóművész közözött biztosan megvan. Hiszem, ha a színpadon szeretet, tisztelet és bizalom van, az a nézőre is hat. A közönség sokat nevetve nézte végig az előadást, amit a szerző, Egressy Zoltán is megtisztelt jelenlétével, és mint kiderült, tetszett neki a Gulyás-Hermann Sándor által színpadra állított előadás, s a színművészek nagyszerű játéka is.

A három szereplő (szerepe szerint) kicsit stresszes volt a színpadon, így stílszerű ajándékként a közönség egy-egy stresszoldó labdát kapott az előadás végén, a Plasto Ball jóvoltából.
Legközelebb március 25-én láthatja majd a közönség a Sóska, sültkrumplit.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

További fotók tekinthetők meg a Sóska, sültkrumpli című előadásról a Cervinus Teátrum Facebook-oldalán.

Exit mobile version