in ,

Egyetlen szobával nyerte el a Michelin ajánlását a szarvasi szálláshely

Povázsay Bence, a Turul Boutique Rooms & Apartment tulajdonosa és Frankó Pál lakberendező közösen álmodták meg a szarvasi szálláshelyet.
Povázsay Bence, a Turul Boutique Rooms & Apartment tulajdonosa és Frankó Pál lakberendező közösen álmodták meg a szarvasi szálláshelyet. (Fotó: Vincze Attila)

A hely megálmodójával és üzemeltetőjével, Povázsay Bencével az elismerés kapcsán beszélgettünk. A tulajdonos elmondta, nagyon régi vágya volt, hogy szállást hozzon létre Szarvason. A szülei korábban játékgépekkel foglalkoztak, valamint a jelenleg a szálláshoz tartozó étterem is a család tulajdonában állt, amely sokáig kocsmaként működött. Kiemelte, mindössze nyolc éve adták át neki a szülei a vállalkozást, azóta a vendéglátóhely megújult, majd négy évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy a mellette álló régi épületet megvásárolja azért, hogy nagyjából két évvel ezelőtt itt nyissa meg kapuit a Turul Boutique Rooms & Apartment. Hozzátette, hogy eredetileg nagyobb szálláshelyet szeretett volna benne kialakítani, de az élet máshogy hozta, azonban nem bánja, mert számára nem a méret, hanem a minőség számít.

A Turul Boutique Rooms & Apartment kialakításakor a természetközeliségen volt a hangsúly

A Turul Boutique Rooms & Apartment tervezését és kivitelezését a falusi turizmusból is ismert, szarvasi származású lakberendező, Frankó Pál és csapata végezte. Mint kiderült, Povázsay Bencével való ismeretségük már régre nyúlik vissza. A szakember kiemelte, hogy a Turul létrejötte alapvetően a lakberendezői látásmód, illetve a nagyon magas beruházói igénynek köszönhető. Emellett szerinte a siker fontos láncszeme Tóth Virág Judit is, aki a szálláshely kommunikációjáért és online megjelenéséért felel, láthatóvá és elérhetővé téve azt a vendégek számára. Hangsúlyozta, hogy a koncepció kialakításakor a természetközeliségnek, a természetes anyagok felhasználásának kiemelt szerep jutott, ami azért annyira nem meglepő, hiszen Szarvas egy természeti adottságokban bővelkedő hely. Frankó Pál saját szállásadói tapasztalata is segített abban, hogy a hely ne csupán szép, hanem praktikus, kényelmes és élményszerű is legyen.

A Holt-Körösből származik a szálláshely legjellegzetesebb designeleme

– A szálláshely egyik legmarkánsabb eleme az az uszadékfa, amit a Holt-Körös partjáról került ide és amely az ágyvég fölött díszítőként jelenik meg, ez pedig a természet, a folyó fizikai jelenlétét hozza be a térbe. Emögött egy nagyon vékony kőburkolat van, amit leddel világítottunk meg – fogalmazott Frankó Pál.

Megjegyezte, hogy a természetesség olyan részleteken is tetten érhető, mint a valódi, famintás bútorok, a kőből készült padló- és falburkolatok, a fa törülközőtartó polc, sőt a mosdókagylók szintén kőből vannak. Emellett a szálláshelyhez szauna is tartozik, méghozzá felár nélkül.

Egyáltalán nem számítottak a Michelin-ajánlásra

Azon egyébként, hogy bekerültek a 2025-ös Michelin Guide-ba, nagyon meglepődtek mind a ketten, hiszen mint mondták, egyáltalán nem számítottak rá. Olyannyira nem, hogy Bence bevallása szerint még az októberi díjkiosztóra szóló e-maileket is kitörölte, annyira nem vette komolyan az értesítéseket. Ahogy mesélte, csak onnan jött rá, hogy bekerültek a legjobbak közé, hogy az ismerősei elkezdtek gratulálni neki. Érdekesség, hogy szerintük helyben nem feltétlenül tőlük várták ezt a sikert, így tényleg a meglepetés erejével hatott a hír mindenkire, még akkor is, ha tavaly óta már van Szarvason egy Michelin-ajánlott vendéglátóhely, az Újváros Bisztró. És, hogy mennyire is inspiráló számukra ez az elismerés?

– Nekem adott egy nagy löketet, minden nap eszembe jut, ugyanakkor picit nyomasztó is olyan szempontból, hogy muszáj teljesíteni. Ezt eddig lazán, hobbiból csináltam, úgy ahogy én gondoltam, de most már lesznek elvárások mások felől is, a színvonalat viszont mindenképp tartani szeretném – emelte ki Povázsay Bence.

Frankó Pált pedig abban erősítette meg a díj, hogy nem máshonnan kell meríteni az ötleteket, hanem saját magunkból kiindulva lehet egy olyan értéket alkotni, ami az ideérkező vendégek számára is azt üzeni: igen, erre az élményre vágytam!

A bővítés során is a korszerű szolgáltatásokat ötvözik a természetes anyagokkal

A tervek szerint jövő év végén szintet lép a Turul, ugyanis három szobával bővül az eredetileg vályogból épült szálláshely, melyet külön wellness részleggel, vagyis jakuzzival, sóterápiás infraszaunával, illetve egy közösségi térrel, valamint borospincével egészítenek majd ki. Az alapkoncepció viszont változatlan marad: továbbra is a természetes, ezúttal viszont régi épületekből felhasznált anyagok használata és a magas, kompromisszummentes minőség jellemzi majd az új részeket is.

Vincze Attila cikkét a BEOL hozzájárulásával közöljük.

Lámpás felvonulás a Hársliget Óvodában

Bravúr a Hungarian Openen: négy szarvasiból négyen a döntőben