in ,

Igazi „teleház” lett a csabacsűdi könyvtár

Bár hivatalosan nem „teleház”, a valóságban mégis egyfajta információs központként működik a csabacsűdi könyvtár. Ottjártunkkor is gyerekzsivajtól volt hangos az intézmény.

– Hozzánk nem csak könyvet járnak kölcsönözni az olvasók, hanem az alsó tagozatos pedagógusokkal együtt rendszeresen tartunk itt könyvtári órákat is. A kistérségi pedagógiai szakszolgálat fejlesztő foglalkozásaihoz szintén mi biztosítjuk a helyszínt. Emellett szervezünk más programokat is – mutatta be röviden az intézmény sokrétű tevékenységét Fábri Melinda, a könyvtár vezetője.

Közben kisebb gyerekcsapat érkezett. Mint kiderült, fejlesztő foglalkozásra jöttek. Gyorsan le is telepedtek Majorosné Bartos Orsolya gyógypedagógus-logopédus köré, s megkezdődött a komplex fejlesztő óra.

– Célunk, hogy aktivizáljuk a gyerekek szókincsét, fejlesszük térben történő tájékozódásukat. Mindezt játékos formában tesszük, így a gyerekek is szívesen csinálják – mondta Orsolya, s máris elővette a dobókockákat, amivel mosolyt csalt a Hársliget Óvodából érkezett gyerkőcök arcára. A szomszédos szobában közben a gyerekcsapat másik része mozgásfejlesztő játékokkal foglalatoskodott.

Fábri Melindával visszatértünk az olvasóterembe. Mint kiderült, a polcokon 12 ezer kötet és egyéb dokumentum sorakozik.

– Nálunk ingyenes a könyvtári szolgáltatás. Sem a helyben használatért, sem a kölcsönzésért nem kell díjat fizetni. Sőt a számítógép-használat, az internetezés is ingyenes – mondta Melinda. Hozzátette: az intézmény a Békés Megyei Tudásház égisze alatt, mozgókönyvtárként működik. Ha az olvasók nem találnak meg itt a polcokon valamilyen könyvet, azt rövid időn belül meg tudják rendelni a megyei könyvtártól.

A csaknem kétezer lakossal rendelkező településen több mint háromszázan iratkoztak be a könyvtárba. A legtöbb könyvet a fiatalok és a nyugdíjasok kölcsönzik.

– A regények a legnépszerűbbek, s az iskolások rendszeresen innen viszik a kötelező olvasmányokat – mondta Melinda, aki azt is elárulta, hogy tervei között szerepel a könyvtár helyismereti, helytörténeti állományának bővítése. Szeretné összegyűjteni a községről megjelent összes kiadványt, újságcikket, szórólapot, meghívót, s a különböző rendezvényeken elhangzott beszédeket.

– Ez nem csak a falu életének dokumentálását jelentené, hanem kutatási alapot is képezhet – mondta búcsúzáskor a könyvtárvezető.

Steiner Zsófi

Szerelem hozta, szerelem vitte, szerelem maradt

Fövenystrand Szentandráson

Homokot vittek a szentandrási fövenystrandra