in , ,

Visszaszivárogtak a lovak a városba

Szerkesztőségünkbe több olvasói jelzés is érkezett arról, hogy az utóbbi időben a külterületi tanyákról újra visszaszivárogtak a lovak a városba. A bűzös trágyaszag bosszantja a szomszédokat. A probléma nem újkeletű, hosszú évek óta komoly feszültségek forrása.

Mint tudjuk, lótartással elsősorban a roma lakosság foglalkozik. Mivel évek óta rengeteg panasz érkezett a szabálytalan trágyatárolás és a veszélyes utcai lófuttatások miatt, ezért az önkormányzat 2005. szeptemberében rendeletben tiltotta meg a lótartást a város belterületén. A helyzet ezután elviselhetőbbé vált, a patás állatok nagy részét ugyanis külterületi tanyákra vitték gazdáik.

Tavaly október 1-jén azonban hatályba lépett az a törvényi rendelkezés, mely szerint Magyarországon a mezőgazdasági haszonállatok tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható. Minden településen (így Szarvason is) hatályon kívül helyezték tehát az állattartásra vonatkozó helyi rendeletet. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy bárki bármilyen háziállatot tarthat olyan körülmények között, ahogyan az neki tetszik.

– Az állatvédelmi törvény, a szabálysértési törvény és egyéb törvények is szabályozzák azt, milyen feltételek mellett lehet állatokat tartani – mondta megkeresésünkre Kovácsné Aszódi Éva, a szarvasi polgármesteri hivatal hatósági és szociális osztályának igazgatási ügyintézője. Hozzátette: fontos követelmény a szilárd építésű trágyatároló, s nem tarthatók állatok lakóépületben illetve garázsban sem. Emellett olyan körülményeket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik az állatok természetes viselkedését, elegendő helyük van például a mozgásra. Tekintettel kell lenni arra is, hogy az állattartás ne zavarja a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét.

Kérdésünkre Kovácsné Aszódi Éva megerősítette, hogy az állattartással kapcsolatos lakossági bejelentések döntő többsége valóban a szabálytalan lótartással függ össze.

– Tény az is, hogy tavaly október óta (amikor az önkormányzatoknak hatályon kívül kellett helyezniük az erre vonatkozó rendeletüket) a korábban tanyákon tartott lovak egy részét visszahozták a város belterületére. Sajnos több tulajdonos szabálytalanul tartja a lovait. Olyan ingatlan is van a városban, ahol kilenc lovat tartanak nem megfelelő körülmények között – avatott be a részletekbe az igazgatási ügyintéző. Elmondta: az utóbbi hónapokban három esetben szabtak ki bírságot szabálytalan lótartás miatt, s a tulajdonosokat határozatban eltiltották az állatok tartásától. A bírságok összege 60-100 ezer forint között volt (a törvény szerint kiszabható legmagasabb összeg 500 ezer forint).

Kétszázhetven gyermek kaphat nyáron is ebédet

Segítség a szenvedélybetegeknek