Connect with us

Közérdekű közlemények

Dankó Béla a földtörvényről

– A közelmúltban elfogadott földtörvénnyel óriási adósságot törlesztett a Kormány, melynek, gyökerei egészen a rendszerváltásig nyúlnak vissza. – kezdte sajtótájékoztatóját Dankó Béla országgyűlési képviselő, a FIDESZ választókerületi elnöke.

A külföldiek sőt a korábbi hazai nagybirtokosok további termőföldhöz jutását meggátoló törvény megszületését komoly munka, széleskörű egyeztetés előzte meg- mondta el a képviselő.

Az idő sürgetett, hiszen eredetileg már 2011-ben szabadon vásárolható lett volna bárki számára a magyar termőföld, ám a Kormánynak sikerül haladékot kérni az EU-tól. Ezen idő alatt kellett gondoskodnunk a termőföld védelméről, amelyet a Gyurcsány-Bajani kormány gyakorlatilag szabad prédaként hagyott a befektetési céllal vásárló külföldi és hazai spekulánsok előtt.

A mostani törvény egyértelműen a magyar gazdákat, közülük is a családi gazdálkodókat helyezi előtérbe. Csökken a vásárolható földterület maximális mérete, az adásvétel pedig csak a helyi gazdák jóváhagyásával illetve egy erre hivatott állami szervezet szigorú ellenőrzése után jöhet létre.

– Ezek után cseppet sem meglepő a baloldal fájdalma az új földtörvény elfogadása kapcsán. – jelentette ki Dankó Béla.

Az új szabályozás véget vet a szocialista agrárpolitika haszonélvezőinek, a külföldi spekulánsok, a haza a nagybirtokosok virágzásának. Ez a törvény lezár egy korszakot és egy újat indít, amely egyértelműen a magyar családok, a magyar gazdák kezébe adja a termőföldek megművelésének lehetőségét. Az új földtörvény ellenzői között ezért is nem gazdákat, hanem politikusokat látunk. Ez a döntés nem csak ezen családok, de az egész magyar gazdaság szempontjából óriási lépés. Nem csupán a hagyományosan erős magyar mezőgazdaság további fejlesztéséről, hanem egyúttal a vidék, így a döntően agrár centrikus Békés megye felemelkedéséről is szól.

 

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Minden eddiginél korábban érkezett a segítség Csabacsűdre

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nemcsényi Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szentandráson

Békésszentandrás

Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József Dankó Béla, Németh Szilárd és Molnár József

Több mint hétmillió forintból épült sportpark Csabacsűdön

Csabacsűd

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect