in ,

Acélmagnóliák a Vízi Színházban

Az Acélmagnóliák a Vízi Színházban

Hat nő egy kisvárosi fodrászszalonban, szombat délelőttönként. Egy mondatban erről szólt a Játékszín előadása vasárnap este a Szarvasi Vízi Színház színpadán. Azonban ennél jóval többről szólt az előadás.

Hat különböző korú nő, akik mindent tudnak egymásról, jóllehet különbözőek. Elmondanak dolgokat egymásnak ki többet, ki kevesebbet, mégis mindenki mindent tud a másikról. A színdarab körülbelül három év története. Robert Harling írta meg a hat barátnő történetét, akik mindannyian erősek, mint az acél, mégis lágyak, finomak, mint a magnóliák.

Truvy (Dósa Zsuzsa) a fodrászüzlet tulajdonosa, akinél szombat délelőttönként találkoznak, szépítkeznek a hölgyek. Truvy nem csak beszélget neki a keze is jár, amíg szépíti barátnőit.

Emily (Zsurzs Kati) jómódú nő. Nem dolgozik, azonban sokat jótékonykodik. Csupa-szív asszony. Lánya Shelby (Erélyi Tímea) cukorbeteg, kettőjük élethelyzete áll a színdarab középpontjában. Kötelékük túlmutat anya-lánya kapcsolaton. Emily napjait meghatározza az aggódás a félelem, Shelby vele ellentétben vidám, jókedvű, optimista. Shelby betegsége konfliktusokat okoz kettőjük között, hiszen Shelby szeretné élni a saját életét, ugyanúgy mint mások. Emily pontosan tudja, el kell engednie lánya kezét. Próbálja okosan, megoldani a helyzeteket, hogy lánya teljesebb életet élhessen, aggódása érthető. Shelby életet ad gyermekének, azonban ezzel kockára teszi saját. Emily odaadja saját fél veséjét lányának, de a történet vége nem happy end.

Clairee (Szulák Andrea) a pár hónapja meghalt polgármester özvegye, akinek tekintélye változatlan, de hiányzik életéből a nyüzsgés, amiben addig része volt. Elegáns, nagyvonalú, ezért is szeretik, tisztelik a náluk zárkózottabb asszonyt. A darab során kivirul, megtalálja újra a helyét.

Valery (Hernádi Judit) szókimondó, harsány, őszinte, talán sikertelen élete tette ilyenné. Beszólásain nem lehet megsértődni, vagy tudomásul kell venni, vagy elengedni. Keménynek látszik, valójában amit tesz, szeretetből teszi. Shelby és talán Annabell hatására megváltozik az előadás végére.

Annabell (Bartha Alexandra) a fodrászsegéd, aki a legkisebb szereplő, mégis talán ő változik a legtöbbet a darab során. De a dráma nem róla szól.

A hat nő összetartozása meghatározza életüket. Mindannyian tudják, hogy mindig mindenben számíthatnak egymásra. A történet komoly, ezzel szemben a megírt dialógok az első felvonásban vidámak, azonban már ekkor előrevetül a darab várható kibontakozása.

A karakterek nagyon jól megírtak, a szereplők alakítása briliáns. Mindenki hozzáteszi azt, ami egésszé formálja a darabot. Ami szép benne, az az, hogy bár sokszor mindannyian színen voltak, a „háttérben” is tették a dolgukat. Az arcjátékok, a jövés-menés, egy mozdulat, vagy éppen a mozdulatlanság, ami hozzátett alakításukhoz. Hat kitűnő színésznő, akik harmonikussá tették ezt a keser-édes történetet.

A darabot fordította Prekop Gabriella, rendezte Korcsmáros György.

Szociális szövetkezetet alapítanak Békésszentandráson

Újra győztek polgárőreink