Connect with us

Hírek

A doni áldozatokra emlékeztek

Lázár Zsolt evangélikus esperes és Szenes János

A doni áttörés 71. évfordulójára emlékeztek szombaton délután a szarvasi Ótemetőben. A szónok ezúttal is Szenes János, a Történelmi Emlékút Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.

A doni áldozatok emlékművénél (Kepenyes György szobrászművész alkotása) mintegy húszan hajtottak fejet a csatákban elesett 150 ezer magyar katona emléke előtt. Szenes János magával hozott egy régi imakönyvet, amely, mint mondotta, háborús relikvia, két világégés poklait is megélte. Kitért arra is, hogy idén egy másik fontos dátumról, az I. Világháború kitörésének 100 évfordulójáról is méltó módon meg kell emlékeznünk.

A szónok beszédében felidézte a doni tragédia legfontosabb történéseit, kezdve Kállai Miklós miniszterelnök híres kecskeméti beszédétől, mellyel útjukra bocsátotta a magyar katonákat.

– Ekkor még mindenki bízott a dicsőséges győzelemben. Szűkebb hazánkból, a szarvasi vasútállomásról is egymás után gördültek ki a vonatok, melyeken parasztok, tisztviselők, kereskedők, tanárok indultak a háborúba – idézte fel a történelem pillanatait Szenes János. A Don-kanyar szomorú mérlegéről szólva elmondta: 147 ezer 971-en életüket vesztették a csatákban.

A beszéd után Lázár Zsolt esperes a bibliából vett idézetekkel és imával emlékezett az elesettekre. Az esemény koszorúk elhelyezésével zárult.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pentaller Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Az ökumenikus imahétben benne rejlik a közösségépítés ígérete

Szarvas

Körös-Maros Nemzeti Park – turisztikai ügyintéző

Állás

Körös–Maros Nemzeti Park – büfé eladó

Állás

A kultúra kötelez

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2014. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect