in , , ,

Elindult az új szennyvíztisztító próbaüzeme Szarvason

Csepreghy Nándor, Dankó Béla, Németh Lászlóné, Erdős Norbert és Babák Mihály

Február 27-én ünnepélyes keretek között kezdetét vette a megújult szarvasi szennyvíztisztító telep próbaüzeme, amelyet Szarvas Város európai uniós támogatásból fejlesztett. Az ünnepséget követően egy konferenciára is sor került, ahol a résztvevők a szarvasi szennyvízberuházáson túl az európai uniós pályázatokról is előadást hallhattak. A konferenciát Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg, előadóként pedig olyan prominens személyek is részt vettek a rendezvényen, mint Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Elkészült az új szarvasi szennyvíztisztító telep, amelynek próbaüzemét ünnepélyes keretek között indította el Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere valamint Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. A próbaüzem elindítását követően egy szakmai konferencia keretében részletesen bemutatták a városban jelenleg is zajló leglényegesebb beruházásokat valamint a résztvevők tájékozódhattak az európai uniós pályázatokról Csepreghy Nándor előadásában.

„Szarvas Város vezetése arra törekszik, hogy településünk modern, környezetbarát és élhetőbb legyen, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt élők számára komfortosabb, korszerűbb környezetet alakítsunk ki. Ezt a törekvést mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenleg is futó, az Európai Unió támogatásával megvalósuló nagyobb projektek, amelyekben a szennyvíztisztító- és geotermikus rendszer fejlesztését illetve a város köztereinek megújítását tűztük ki célul.” – mondta el Babák Mihály.

„Meg kell dicsérnem Szarvas városát, hiszen az európai uniós forrásokat körültekintően használták fel. Jelenleg Békés megyében száznegyven Európai Unió által finanszírozott projekt valósult meg, ebből tizenöt szarvasi, 1 milliárd forint értékben. Ez példaértékű, hiszen a kormány törekvése a jövőben a fejlesztéspolitikával kapcsolatban, hogy az önkormányzatok, a megyék és a régiók határozzák meg azokat a beruházásokat, amelyeket hasznosnak tartanak az ott élők számára” – emelte ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

„A következő hét éves ciklusban 2014 és 2020 között a teljes 10.500 milliárd forintos európai uniós támogatásnak a hatvan százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Szarvas Város esetében a megyei önkormányzatnak döntő szava lesz abban, hogy a 2,5 milliárd forintos támogatást a település szempontjából fontos fejlesztésekre költsék” – hangzott el a konferencián Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár előadásában.

Szarvas Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt Szennyvízelvezetés és -tisztítás című pályázati konstrukció első fordulójában nyert támogatást a város szennyvíztisztító rendszerének komplex fejlesztésére. Ennek nyomán az elmúlt hónapokban számos változás történt a településen, így például fejlesztették a belterületi szennyvíz-elvezető hálózatot, csatorna rekonstrukciós munkálatokat hajtottak végre a már meglévő hálózaton, a régi átemelőket szagtalanítóval látták el valamint sor került a szennyvíztisztító telep technológiai korszerűsítésére is. A projekt nettó összköltsége 1.451.862.000,- Ft, a támogatás intenzitása pedig 100%-os. Ezt a vissza nem térítendő támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés közösen finanszírozza.

A szennyvíztisztító telep próbaüzeme 2014. február 17-én kezdődött el és az előírások szerinti várható időtartama hat hónap lesz, folyamatos téli és nyári üzemi körülmények mellett. A próbaüzem alatt az összes gépészeti műtárgy kipróbál és a technológiai folyamat finomra hangolása történik. Ez azt jelenti, hogy a szennyvíztisztító telepen kiépített, eleven iszapos biológiai tisztítórendszer biológiai és kémiai kibocsátási határértéke a jogszabályi előírásoknak megfelelő beállítása hatóságilag ellenőrzött körülmények között történik meg.

Szarvason idén is ingyenes a védőoltás

Tizenkét kárpátaljai magyar tett állampolgársági esküt Békésszentandráson