Connect with us

Hírek

Fegyver helyett fényképezőgép: 11 napig fotózott a honvédségnél Kiss János

Augusztus 11-én “bevonult” és a szolnoki deszantosoknál, a 25/88 könnyűvegyes zászlóaljnál 11 napot töltött a 86-os helikopterbázison. Engedélyezték neki, hogy légi és vízi járműveken is fotózhasson. Ezalatt az idő alatt a búvárkosától elkezdve a helikopteres repülésen át különböző álcázási feladatok közben átélt élményeiről mesélt Kiss János fotós.

– Mindenből kivettem a részem, amiből csak lehet, ha már mindenre szólt az engedély. Az augusztus 20-i felkészülést is fotókkal illusztráltam, amit átadtam a honvédségnek, ill. a weblapomra is feltöltöttem. Közben jött egy olyan alkalom, hogy a 88-as zászlóaljat meghívták az egri Végvári Vigasságokra, ahová elkísértem őket. Ott is készült fotósorozat ahogy a fiúk felléptek.

Sikerült egy vízálló kamerát szereznie, így víz alatti felvételeket is készített a merülésekről, ill. helikopterből, ahol hol fotózott, hogy filmfelvételeket csinált.

– Hol fotóztam, hol videóztam, ilyen kétkezes deszantos voltam, egyik kezemben a kamera, másik kezemben a fényképezőgép. Próbáltam lehetőleg mindent megfotózni és felvenni – mesélte “megpróbáltatásait” Kiss János. – Mint kiderült, senkinek nem adtak még ilyen engedélyt, úgyhogy Magyarországon én vagyok az első, akinek a honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya, illetve Orosz Zoltán altábornagy úr ilyet kiadott. Minden ajtó megnyílt. Minden zászlóalj vendégül látott egy kávéra, hogy megismerjenek, ki vagyok, mit szeretnék, illetve ennek a bázisnak a parancsnok-helyettese.

A honvédségnél augusztus 19-én adják át a kitüntetéseket, jutalmakat, ahol meglepetésére őt is kiszólították, hogy díjazzák 11 napi munkáját.

– Egy emlékplakettet, és egy jelvényt nyújtottak át. Megdöbbentem, mert azért ez egy nagy elismerés, mint ahogy az is, hogy ilyen engedélyt soha nem láttak.

Ez a fotós mindennapi hőseink című sorozatának második állomása volt. A következő a Rendőrség lesz, amihez reméli, hogy hasonló segítséget fog kapni az ORFK-tól. Folyamatban van, mondja, valószínűleg engedélyezik, hogy a szegedi szakközépiskolát meglátogathassa, ahol öt napot fog eltölteni, és dokumentálni, hogy készítik fel a a fiatalokat, hogyan lesznek rendőrök.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu) Dr. Tirják László (Fotó: behir.hu)

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Tirják László

Szarvas

4. és 5. szarvasi helyezés a szegedi vébén

Sport

Díjátadással zárult a Vízi Színház kilencedik évada

Szarvas

Bogár Gabi és Noé Zsombor (Fotó: kajakkenusport.hu) Bogár Gabi és Noé Zsombor (Fotó: kajakkenusport.hu)

Bogár Gábor, Dombvári Bence, Bodonyi Dóra már a döntőben, Kuli Pisti a középdöntőben

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect