Connect with us

Szarvas

Lezárul a „kulturális szemléletformálás a népművészet eszközeivel Szarvason és környékén” című projekt

2014. október 31-én zárul a „Kulturális szemléletformálás a népművészet eszközeivel Szarvason és környékén” (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0503) című projekt. A Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány 2013. november 1. és 2014. október 31. között valósított meg értékes nem formális és informális programokat Szarvason és Csabacsűdön.

A Szarvasi Hagyományőrző Közalapítványt Szarvas Város Önkormányzata hozta létre 1996. június 27-én. A közalapítvány elsődleges célja a még emlékekből felidézhető szokások gyűjtése, életre keltése, visszaillesztése a város mai életébe. A Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány működteti a Tessedik Táncegyüttest, valamint a Szarvasi Szlovák Népdalkört, melynek tagjai, oktatói aktív résztvevői, megvalósítói a Közalapítvány rövid, és hosszú távú céljainak. A pályázat keretében lehetővé vált, hogy a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány, mint a város és kulturális életének egyik fontos szereplője a projektben részt vevő és együttműködő nevelési – oktatási intézményekkel értékes nem formális és informális programokat alakítson ki a gyermekek és tanulók számára.

Az Új Széchenyi Terv által támogatott foglalkozások során az iskolákkal és a pedagógusokkal való együttműködés révén olyan programok kialakítására került sor, mely elsősorban a népi kultúra formavilágával segíti a nevelési és oktatási intézmények személyiségformálását és kulturális nevelését. Az elmúlt egy évben a szarvasi általános iskolákban, a csabacsűdi általános iskolában valamint Szarvas Város Óvodájában összesen 331 gyermeknek tudtunk lehetőséget adni, hogy részt vegyen a 9 féle foglalkozás valamelyikén.

A projekt eredményeképpen létrejött egy olyan szakmai hálózat, amely az eredmények hosszú távú fenntartásával képessé válhat arra, hogy a város és a térség gyermekeit és tanulóit megismertesse olyan új tanulási formákkal, melyek egyrészt elmélyítik a meglévő tudásukat, illetve új ismereteket biztosítanak számukra, másrészt újra érdekelté tehetik őket a tanulásban. Bízunk benne, hogy a projektben résztvevő gyermekek és rajtuk keresztül a családjuk is nyitottabbá vált az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerésére is.

A Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány a kidolgozott programokkal a jövőben is vállalja a települési környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását nemcsak az óvodás és általános iskolás korosztály körében, hanem a teljes lakosság felé.

Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány
5540 Szarvas, Kossuth tér 3.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect