Connect with us

Hírek

130 éves a szarvasi szakképzés

A szakma szeretete nélkül nincs igazi minőségi munka – hirdeti óriási betűkkel az első emeleti dombormű egyik táblája. A korábban a Kossuth u. 5-7. szám alatti épületben található emléktáblák a tanévkezdés óta a Székely Mihály Szakképző Iskola új telephelyén, a Vajda Péter utcában hordozzák a szakképzés egyik legfontosabb üzenetét, amelyet november 27-én, az ünnepi műsor keretében ismét felavattak.

Az iparos képzés kereken 130 évre nyúlik vissza, amikor Szarvas városa megnyitotta első ipariskoláját. A jubileum alkalmából az intézmény nagyszabású ünnepséggel készült, az oktatásban érintett szakemberek, intézményvezetők, a város képviselőnek, az iskola egykori igazgatóinak valamint jelenlegi tanulóinak részvételével.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében rámutatott, az országnak szüksége van jól képzett szakemberekre. Ennek elősegítése érdekében a kormány a jövő év költségvetésből a középfokú képzésre 13 milliárddal fordít többet, továbbá szeretné a képzésben részt vállaló cégek számát emelni, ill. lépéseket tenni az oktatás homogenizálása érdekében is.

– A jelenlegi 400 ezer munkanélkülinek közel 70%-a szakképzettség nélkül – nyomatékosította. A közmunkaprogramok fel tudják szívni a képzetlen munkaerőt, de tudjuk jól, hogy ez nem megoldás. A megoldás az lenne, hogy a most átalakuló képzési rendszerből olyan szakemberek kerüljenek ki, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

Bihali Tamás, a Magyar Kereskedelmi Kamara alelnöke hangsúlyozta, a jövő feladata közé a szakmunka fontosságának megalapozása, mivel a szakmunkás hiány országos és nemzetközi szinten is egyre nagyobb méreteket ölt.

– A magyar szakképzésből az elmúlt 20 évben mintegy 100 ezer gyerek tűnt el, vagyis ennyivel tanulnak ma kevesebben – osztotta meg a megdöbbentő adatot. Ezeket az arányokat pedig mindenképp igazítani, javítani kell.

Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatójának gratulációja után Kohut Andrásné intézményvezető röviden ismertette a helyi szakképzés múltját, amelyet egy jubileumi kiadványban is rögzítettek. Az évforduló alkalmából az intézmény egykori vezetői, támogatói számára emlékplakettek kerültek kiosztásra, ezt követően pedig a diákok vették át a szót. Humoros jelenetek formájában mutattak görbe tükröt a szakmák elé, amelyekben a cipész, a fodrász, a kőműves is vendéglátós is megjelent.

A domborművek leleplezését az énekkar műsora kísérte, ahonnan az út a földszinti szakmatörténeti kiállításra vezetett.

– Számunkra a legszebb ajándék ez az épület – hangzott el. A költözés miatt nem volt időnk felavatni, ezért most ezt utólag, a kiállítás megnyitóval együtt szeretnénk megtenni.

A tárlaton az intézményben elérhető valamennyi szakmacsoport története és egykori kellékei megelevenedtek. Az utolsó séta a múltból a jelenbe vezetett, amelynek keretében a vendégek megtekinthették a szakmai kabineteket és felavatásra került a nemrégiben elkészült, kültéri „Fitness Park” is.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Nem jól kezdődik a tavaszi szezon női kézilabdázóinknál

Sport

Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter) Dr. Futó Zoltán dékán (SZIE ÁGK), mögötte dr. Kozma Gábor rektor (GFF) (Fotó: Zentai Péter)

A Tessedik Campus is szóba került a kihelyezett megyegyűlésen

Békés megye

Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió

Newjság vs. Szarvas Város Önkormányzata: 0–1

Szarvas

Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán) Szántosi Dávid (Fotó: Babák Zoltán)

Sportolóként és emberként is példát mutat Szántosi Dávid

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect