Connect with us

Békésszentandrás

Horgolással készülnek a húsvéti díszek a szentandrási könyvtárban

A Körös Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében húsvét előtt négy alkalommal kézműves-foglalkozásokat rendeznek a könyvtárban. A karácsonykor tartott tematikus alkalmak olyan népszerűek voltak, hogy akkor a résztvevők azt kérték, legyen folytatása.

– Horgolt díszeket készítünk, mint például a tojás és a tojástartó kosárka. Most, az első foglalkozás alkalmával a kosárkát készítünk. Ezt még ki fogjuk keményíteni, aztán majd ebbe készülnek a tojások – mondta Balla Edit, a foglalkozások szervezője.

Hungarocellből készült tojásokat és különböző színű fonalakat vásároltak. A négy alkalommal négyféle technikát tanulnak meg az érdeklődők, aminek során térbeli és síkbeli tojások, behorgolva tojások, húsvéti motívumok készülnek majd. A szép tulipánminták, lépcsők és formák variálásával mind-mind mássá teszik majd a tojást.

A keddi alkalmon tojástartó kosár volt a feladat.

– Kétféle méretben próbálkozunk. A szemszámokkal bővítjük, hogy most kisebb vagy nagyobb kosár legyen. A fürjtojástól, vagy a pici japántól kezdve megfelelő méretűeket tudunk így horgolni. A tartását a keményítés fogja megadni – mondta a szervező, Balla Edit. – Lesz olyan síkbeli mintánk, tojások, nyúl, amit például ablak- vagy ajtódísznek lehet felakasztani. Ezeket szalaggal díszítjük.

A kezdés 5 vagy 7 láncszem, utána 20 vagy 16 pálca. A sorkezdést mindig magasítással kezdik, amik láncszemekből állnak. Nagyjából eddig tartott a horgolásügyi kompetenciám, de Edit elmagyarázza:

– A horgolás borzasztó egyszerű, mint a kötés is, csak itt a sima és a fordított, csak itt láncszemek és ráhajtások vannak. Az nem mindegy, hogy ráhajtások a láncszemek milyen arányban és hogy váltakozik, azzal adjuk meg a mintát, Ha sok a láncszem, akkor szép íves lesz, olyankor boltívszerűségeket lehet, ha nincsenek láncszemek, csak pálcák, akkor mint a katonák sorakoznak a lábacskák. Ebből a kettőből, láncszemekből és ráhajtásokból lehet variálni akár egy terítőt, vagy amit karácsonykor is készítettünk, a csillagokat.

Azt nem árulta el, de amíg ott voltam, megfigyeltem, hogy a horgolás és a bontás kéz a kézben jár, mert könnyű elnézni a mintát, és onnan borul minden.

A következő alkalom kedden 17 órától lesz a könyvtárban.

Kiemelt

Lesz ez majd jobb

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Régen állt fel ilyen erősen a szentandrási sakkcsapat

Békésszentandrás

A horgászok fele még nem igényelte a januártól kötelező plasztikkártyát

Békésszentandrás

Szécsi Mátyás és Benedek Erika (Fotó: Hegedűs Éva) Szécsi Mátyás és Benedek Erika (Fotó: Hegedűs Éva)

A doni üzenet: Tiszteld az ember méltóságát!

Békésszentandrás

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect