Connect with us

Hírek

Május 1-je, a munkagépek ünnepe Szarvason

A bizonytalankodó idő ellenére talán soha ennyi ember nem jött össze a szarvasi majálison, ahol mintha minden egy kicsit nagyobb lett volna, mint a korábbi években. Az ezer főt befogadni képes fesztiválsátorban koncertek és táncos műsorok váltották egymást, körülötte pedig a pártok és civil szervezetek várták az érdeklődőket a változatlan méretű köröndön.

Az Erzsébet ligeti pálya hátsó részén ismét –immár 8. alkalommal– megrendezésre került a veteránautók, motorok és mezőgazdasági gépek kiállítása, amik közül jó néhány össze is mérte egymással az erejét. A rendezvény kezdi kinőni a területet, állapította meg ismét Csernus Mihály, a találkozó szervezője. A tavalyi négyszázzal szemben az idén 350-en érkeztek, árulta el, majd hozzátette, hogy míg a mezőgazdasági járművek tulajdonosai ha esik, ha fúj, a távolság függvényében esetleg már előző nap elindulnak, a veterán motorok és autók tulajdonosai az időjárástól teszik függővé az indulást, hiszen féltik a sok esetben a hamvaiból visszahozott járművüket. Budapestről, Vácrátótról, Mezőtúrról, Szőnyből, ki traktorral vagy traktor nélkül, de már előző nap, április 30-án megérkezett. Az ünnep előestéjén száz veteránjárműves vacsorázott együtt a nagysátorban, ahol két bogrács körömpörkölt zuzával volt a menü.

A kiállítók kisebb számát bőven bepótolták az érdeklődők. A húzóversenyen a kordonhoz férni sem lehetett. Az erőgépek versenyén kisebb és nagyobb gépek igyekeztek elhúzni a másikat. Mindegyikükről Lénárt Zoltán, az esemény munkagépekről mindent tudó szpíkere ontotta az adatokat, köztük a Dutrákról, a szocialista magyar ipar, egészen pontosan a Vörös Csillag Traktorgyár sikertermékéről is, amiről az már csak a saját vélemény, hogy olyan szépek, hogyha az ember egyszer hazaállítana egy ilyennel, valószínűleg a felesége sem haragudna meg.

Lénárt Zoltán elmondta, hogy a csúcshúzásban, a két összekapcsolt Dutra vs. Rába húzóversenyében, amikor az ellensúly szerepét betöltő Magnum is bekapcsolta a hajtását, volt, hogy kb. 600 lóerő is megjelent a vonókötélen. Valószínűleg ilyet eddig még senki sem csinált Magyarországon.

A fődíj: egy export kivitelű Dutra UE-28 traktor (Fotó: Babák Zoltán)

A fődíj: egy export kivitelű Dutra UE-28 traktor (Fotó: Babák Zoltán)

A kiállítás tombolafődíja egy Szeged melletti településre került. Az export kivitelű Dutra UE-28 traktort egy 12-13 éves fiú nyerte.

Kiemelt

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Varga Viktor Varga Viktor

Új bemutatóra készül Varga Viktor főrendező, avagy Tartuffe a rendező szemével

Szarvas

Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László) Králikné Molnár Anna, Kovács Mátyás, Csanádi László és Gombár Györgyné (Fotó: Tatai László)

Csanádi László: Mi nem csak a problémát látjuk, hanem a megoldást is

Politika

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect