Menu
in

Benkás sikerek a határokon túl

120720benka

120720benkaJúnius utolsó napjaiban lázas készülődés kezdődött a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában. A romániai Hunyad megyében lévő Piskin képviselte az iskolát egy kis csapat a nemzetközi ökofesztiválon, a „Festivalul International ECOFEST JUNIOR editia a X-a Simeria-Hunedoara ROMÁNIA 2012”-n. Intézményünk ebben a tanévben már másodszor nyerte el az ÖKO-ISKOLA címet.

Végre elérkezett az indulás napja, 2012. július 5. Menetközben a pihenőidőt Máriaradnán, a híres búcsújáróhelyen  és Marosillyén, Bethlen Gábor szülőhelyén tartottuk. Dévára  a délutáni órákban érkeztünk meg, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket a Téglási Gábor Középiskola kollégiumában.

Mindenki izgatott volt,  mi lesz holnap? Milyen műsorral rukkolunk ki ilyen rövid idő alatt.  Aztán elérkezett a reggel. Készülődés, utazás Piskire, majd reggeli és gyors sorakozás, hiszen már érkeztek a szebbnél szebb népviseletbe öltözött csoportok Románia különböző tájegységeiről. Megtudtuk, hogy X. alkalommal rendezték meg ezt a fesztivált, de még magyarokat nem köszöntöttek ezen a rendezvényen. Rajtunk kívül még a szerbek érkeztek a határon túlról, akikkel sokszor találkoztunk és voltunk együtt ottlétünk alatt. A felvonulás, mely az arborétumból indult és az iskolánál ért véget, nagyon színes volt. Sokan menet közben is táncra perdültek. A programokban szerepelt faültetés, kiállítás megtekintése, kulturális bemutatkozás, kézműves tevékenységek. A legizgalmasabb része a rendezvénynek a bemutatkozó műsor volt, ahol népdalcsokrot és botos táncot adtunk elő. Az egész napos színes forgatag az eredményhirdetéssel zárult este 10 óra után. Legnagyobb  örömünkre a fesztivál-díjat a mi csapatunk nyerte el, ami arra kötelez bennünket,  hogy  jövőre mi nyissuk meg az ökofesztivált.  Értékelték a kiállított tárgyainkat, plakátjainkat is és a zsűri Új Dorka 3. a, és Bagi Bettina 5. a osztályos tanulók ott készített munkáit külön díjjal jutalmazta. Büszkén álltunk a színpadon éremmel a nyakunkban, serleggel a kezünkben és néztük a tűzijáték fényeit, mely nekünk is szórta csillagait.

A fesztivál lezárult, de a programok ezzel nem értek véget.  Nagyon tartalmas kirándulások következtek:  várlátogatás lovagi tornával összekapcsolva Vajdahunyadon, ismerkedés a Retyezát Nemzeti Park szépséges tájaival, völgyeivel, szurdokaival, barlangjaival, utazás a  Zsil völgyében, áfonyázás a Strázsa hegy 1868 m-es csúcsa közelében és nem utolsó sorban finom ebédek, vacsorák egy elegáns étteremben vagy fenn a hegyen a fenyvesek közelében.

A hazainduláskor találkoztunk ismét a fesztivál szervezőivel, Piski város polgármesterével. Rengeteg élménnyel és sok apró ajándékkal indultunk haza. A szoros programok miatt a Dévai vár megtekintésére, csak a búcsúzás után kerülhetett sor.

Köszönjük a fesztivál szervezőinek, segítőinek áldozatos munkáját, és külön köszönjük Mazilu Ghizellának a segítségét, aki végig mellettünk volt, segített  bennünket és tolmácsolt.

A fesztivál résztvevői: Abonyi Éva, Podani Anna, Baginé Lőrincz Erika, Nagy Istvánné, Lestyan Györgyné, Védőné Dobrotka Edit pedagógusok, valamint Új Dorka, Szabó-Mravik Szabolcs, Lázár Dániel, Fabó Marcell, Fabó Norbert, Tömösközi Ádám, Molnár Pálma, Terhes Dóra, Bagi Bettina, Bagi Csanád, Urbán Roberta, Korompai Anna, Frankó Dániel diákok.

Védőné Dobrokta Edit

Leave a Reply

Exit mobile version