in

Benkás sikerek a határokon túl

120720benka

120720benkaJúnius utolsó napjaiban lázas készülődés kezdődött a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában. A romániai Hunyad megyében lévő Piskin képviselte az iskolát egy kis csapat a nemzetközi ökofesztiválon, a „Festivalul International ECOFEST JUNIOR editia a X-a Simeria-Hunedoara ROMÁNIA 2012”-n. Intézményünk ebben a tanévben már másodszor nyerte el az ÖKO-ISKOLA címet.

Végre elérkezett az indulás napja, 2012. július 5. Menetközben a pihenőidőt Máriaradnán, a híres búcsújáróhelyen  és Marosillyén, Bethlen Gábor szülőhelyén tartottuk. Dévára  a délutáni órákban érkeztünk meg, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket a Téglási Gábor Középiskola kollégiumában.

Mindenki izgatott volt,  mi lesz holnap? Milyen műsorral rukkolunk ki ilyen rövid idő alatt.  Aztán elérkezett a reggel. Készülődés, utazás Piskire, majd reggeli és gyors sorakozás, hiszen már érkeztek a szebbnél szebb népviseletbe öltözött csoportok Románia különböző tájegységeiről. Megtudtuk, hogy X. alkalommal rendezték meg ezt a fesztivált, de még magyarokat nem köszöntöttek ezen a rendezvényen. Rajtunk kívül még a szerbek érkeztek a határon túlról, akikkel sokszor találkoztunk és voltunk együtt ottlétünk alatt. A felvonulás, mely az arborétumból indult és az iskolánál ért véget, nagyon színes volt. Sokan menet közben is táncra perdültek. A programokban szerepelt faültetés, kiállítás megtekintése, kulturális bemutatkozás, kézműves tevékenységek. A legizgalmasabb része a rendezvénynek a bemutatkozó műsor volt, ahol népdalcsokrot és botos táncot adtunk elő. Az egész napos színes forgatag az eredményhirdetéssel zárult este 10 óra után. Legnagyobb  örömünkre a fesztivál-díjat a mi csapatunk nyerte el, ami arra kötelez bennünket,  hogy  jövőre mi nyissuk meg az ökofesztivált.  Értékelték a kiállított tárgyainkat, plakátjainkat is és a zsűri Új Dorka 3. a, és Bagi Bettina 5. a osztályos tanulók ott készített munkáit külön díjjal jutalmazta. Büszkén álltunk a színpadon éremmel a nyakunkban, serleggel a kezünkben és néztük a tűzijáték fényeit, mely nekünk is szórta csillagait.

A fesztivál lezárult, de a programok ezzel nem értek véget.  Nagyon tartalmas kirándulások következtek:  várlátogatás lovagi tornával összekapcsolva Vajdahunyadon, ismerkedés a Retyezát Nemzeti Park szépséges tájaival, völgyeivel, szurdokaival, barlangjaival, utazás a  Zsil völgyében, áfonyázás a Strázsa hegy 1868 m-es csúcsa közelében és nem utolsó sorban finom ebédek, vacsorák egy elegáns étteremben vagy fenn a hegyen a fenyvesek közelében.

A hazainduláskor találkoztunk ismét a fesztivál szervezőivel, Piski város polgármesterével. Rengeteg élménnyel és sok apró ajándékkal indultunk haza. A szoros programok miatt a Dévai vár megtekintésére, csak a búcsúzás után kerülhetett sor.

Köszönjük a fesztivál szervezőinek, segítőinek áldozatos munkáját, és külön köszönjük Mazilu Ghizellának a segítségét, aki végig mellettünk volt, segített  bennünket és tolmácsolt.

A fesztivál résztvevői: Abonyi Éva, Podani Anna, Baginé Lőrincz Erika, Nagy Istvánné, Lestyan Györgyné, Védőné Dobrotka Edit pedagógusok, valamint Új Dorka, Szabó-Mravik Szabolcs, Lázár Dániel, Fabó Marcell, Fabó Norbert, Tömösközi Ádám, Molnár Pálma, Terhes Dóra, Bagi Bettina, Bagi Csanád, Urbán Roberta, Korompai Anna, Frankó Dániel diákok.

Védőné Dobrokta Edit

Vélemény, hozzászólás?

120720madarka

Madárka szállott ránk

120720konyv

100, 150, 200… 2022