in

100, 150, 200… 2022

120720konyv

120720konyvA kicsit később megnyitásra kerülő, de már berendezett “Ember” kiállítás képeiről figyelő szempárok kereszttüzében egyszerre három könyv bemutatójára került sor pénteken a Tessedik Sámuel Múzeumban. Az alkalom, ill. a három könyv témája tökéletesen illeszkedett a  város újratelepítésének ilyenkor szokásos ünnepségsorozatába.

Az asztalnál hiteles, várost ismerő emberek foglaltak helyet: dr. Pataki István, korábbi tanácselnök, dr. Demeter László, korábbi polgármester, Kolompár György és a kiadó, Tatai László. Dr. Demeter László a könyvbemutató elején egy Merle könyv címéből merítve feltette a kérdést, “jó városunk-e Szarvas?”. Aki elolvassa a három könyvet, választ fog rá kapni, biztosította a közönséget.

A könyvecskék közül a legvékonyabb Szarvas újratelepítése 100. évfordulójának tiszteletére “Szarvas Várossáról értekezett ugyan azon város’ százados ünnepi alkalmatosságára Hellebranth János, hites ügyész és jegyző”. Az 1822-es kiadványt egy 50 évvel későbbi követte. A 150 éves évfordulóra Zsilinszky Mihály gyűjtötte össze azt, amit a város másfél századáról, ill. akkori állapotáról össze tudott gyűjteni. Ahogy az évek teltek, a könyvek terjedelme is úgy nőtt. A harmadik könyv “Szarvas Nagyközség története” a 200 éves jubileum tiszteletére született. Szerzője ifj. dr. Neumann Jenő főgimnáziumi tanár volt.

Mindhárom reprint kidást a Digitális Kalamáris jegyzi aminek tulajdonosa, Tatai László ezen alkalommal megkapta a “Civil kurázsi” díjat, ahogy azt dr. Demeter László indokolta, hogy volt bátorsága nyomdát álmodni és megvalósítani.

A három könyv a Várostörténet-sorozat első három kötete. Hamarosan itt a 300 éves évforduló, amikor valószínűleg ki fog egészülni a jubileumi sorozat, de addig remélhetőleg lesz még néhány közbeeső kötet.

Vélemény, hozzászólás?

120720benka

Benkás sikerek a határokon túl

120716a

A, mint áldozat