in

A, mint áldozat

120716a

120716aKedden a megbélyegzésről írtam, és ebből következik, hogy a mostani könyvajánlóban egy olyan mű szerepel, amely kívül-belül leírja, milyen is megbélyegezni valakit, milyen megbélyegzettnek lenni.

Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű című regénye meghatározó alapműve a regény műfajának. Egy olyan témában, amit mindenki magáénak érezhet, hiszen egy kis közösségben zajlik, emberi kapcsolatokról szól és a szeretet iránti igény sokféle kifejeződése minden lapján olvasható.

Adva van egy nő, aki nem szereti férjét, hiszen akkoriban a szerelmi házasság olyan ritka volt, mint a fehér holló. És jön a nagybetűs SZERELEM, amely mindent felforgat, és örökre megváltoztat. A mai világban, amikor mindenki különbözni szeretne, és mindenki egyéniség akarna lenni, nos, akkor ez a regény érdekes tükröt tarthat mindenki elé, hogy mit is jelent kirekesztettnek lenni, milyen érzés megbélyegzettnek lenni, egyedül lenni, különbözni a többi embertől, milyen is valójában a képmutatás áldozatává válni. És egyáltalán nem jó dolog adott helyzetben másnak lenni, mint a többiek, ugyanakkor jobb nem is az ítélkezők közé tartozni.

Nagyon jó regény, nagyon fajsúlyos téma, és nagyon érzékletesen megrajzolt jellemek. Igazi csemege ez pszichológusoknak és irodalmároknak egyaránt! ☺ És persze mindenkinek, aki érti mindannak a súlyát, amit úgy szoktunk összefoglalni, hogy „Ne ítélj!”

A téma összetettsége és jellege miatt tizenhat éve felülieknek ajánlom.

Nóra

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

120720konyv

100, 150, 200… 2022

120722kenu

Nomád napok a Tiszán