in , ,

Tisztelgés a 140 éves tinédzser előtt

Mamutfenyőültetés a Pepikertben
Mamutfenyőültetés a Pepikertben

140 éves lett az Arborétum mamutfenyője. Emberi léptékkel nézve nagy idő. Nem úgy a mamutfenyők földjén, Kaliforniában, ahol akkorára nőttek, hogy út vezet át a törzsén. Igaz ott tízszer annyi az éves csapadék, mint nálunk, és harmincszor magasabban is élnek, de vannak még csodák.

Ennek tiszteletére pávaparádéval egybekötött szülinapi zsúrt rendezett a Pepikert vezetése a kertben. Az Arborétum vendégházában dr. Hanyecz Katalin bemutatta az érdeklődőknek a közelmúlt fejlesztéseit, valamint a terveket. Ezek közül látogatói szemmel az egyik legjelentősebb, hogy bővülni fog a látogatható terület. A 45 hektárnyi, közönség számára bejárható Peikerthez hozzá fogják nyitni az úgynevezett faiskolát, ami további 20 hektárnyi kalandozást jelent majd a látogatók örömére. A két kert teljesen különböző hangulatú. Az új inkább olyan érzést kelt majd a látogatókban, mintha elutaztak volna a hegyekbe, mondta dr. Hanyecz Katalin.

Ha már az összejövetel apropóját az Arborétum legöregebb fája adta, az igazgatónő egyúttal bemutatta a Pepikert újszülöttjét, a Mini Magyarországot, amit a program végén Bukovinszky Béla, a makettpark tulajdonosa, ötletgazdája be is mutatott a szülinapi zsúr résztvevőinek.

A rendezvényre eljött a kert korábbi két igazgatója, dr. Sipos András és Szíjártó Péter is. Dr. Sipos András elismerően nyilatkozott a jelenlegi vezetőről. Mint mondta, ő meg merte tenni azokat a dolgokat, amit ők, korábbi vezetők nem. Hozzányúlt a kerthez, de úgy, hogy az nem veszélyeztette a Pepikert “szentségét”. Miután az ünnepelt tövében a társaság megpezsgőzött annak egészségére, a szülinapi túra utolsó előtti állomásaként a két egykori és a jelenleg regnáló vezető közösen elültetett egy mamutfenyő magoncot, hogy megnézzék, valóban elél-e 1000 évig. Mint mondták, ők ráérnek.

A mamutfenyőről bővebben olvashatunk a Szarvasi Krónika most megjelent 27. számának 25. oldalán.

Puskás Öcsi és Litauszky Pál

Megjelent a Szarvasi Krónika 27. száma

Kép a Vörös sárkány című filmből

A Vörös Sárkány