in , ,

Nyitott műhely: régi mesterségekkel ismerkedhetünk

Vendégek a Szlovák Tájházban
Vendégek a Szlovák Tájházban

Nyitott műhelyt rendeztek be és adtak át ma délután a szarvasi szlovák tájházban. A cél az, hogy a fiatal generációk is megismerjék az egykori kézműves mesteremberek munkáját és eszközeit.

A megnyitó ünnepség vendégeit először Mótyán Tibor, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. A városi önkormányzat részéről Hodálik Pál alpolgármester jött el, s rövid beszédében a hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta.

Urbancsokné Pljesovszky Ildikó, a szlovák tájház gondnoka az egykori Vegyes Háziipari Szövetkezet (később Szirén Ruházati Szövetkezet) történetét elevenítette fel. Mint mondta, a tájházat ez a szövetkezet rendezte be és nyitotta meg 1975-ben.

A szlovák tájházban az eddigiekhez hasonlóan ezután is betekintést nyerhetnek a városi és a tanyasi szlovák parasztemberek életébe, megismerhetik bútoraikat, eszközeiket, viseletüket. Ami újdonság: az épület hátsó kamrájában egy nyitott műhelyt rendeztek be, ahol ezentúl minden hónapban más és más kézműves mesterséggel (szűcshímzés, kosárfonás, csizmakészítés) ismerkedhetnek meg a látogatók. A sorozat a szűcshímzéssel indul.

– Egyfajta híd szerepet is be kívánunk tölteni a generációk között. Szeretnénk a fiatalokat megismertetni eleink életmódjával – mondta Urbancsokné Pljesovszky Ildikó. Hozzátette: az önkormányzat felajánlásának köszönhetően amennyiben az iskolai osztályok tanóra keretében érkeznek, akkor a tájházat is ingyen megtekinthetik. A fiatalok (s az idősebbek is) természetesen maguk is kipróbálhatják a régi mesterségek fogásait. Így talán ők is tovább tudják majd azt adni a következő generációknak.

Az egykori háziipari szövetkezet dolgozóit is várják a tájházba, s örömmel fogadják, ha behoznak egy-egy régi háziipari terméket.

A szarvasi szlovák tájház a Szirén Ruházati Kft. tulajdonát képezi, fenntartója pedig a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat.

Szarvasi Öregdiákok Baráti Köre

Öregdiákok

Sakkversenyen

Fogott figurával lépni kell!