in , , ,

Távol a plázától – közel a Hazához

Vajdások távol a plázától – közel a Hazához
Vajdások távol a plázától – közel a Hazához

A fárasztó tanév végén lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk egy négynapos észak-magyarországi jutalomkiránduláson, melyre egy pályázat által sikerült kedvezményesen eljutnunk tanáraink közreműködésével. Az úton azok a tanulók vehettek részt, akik tanulmányi-, közösségi-, vagy sporttevékenységük alapján ebben a tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Május 23-án reggel 21 vajdás és 3 benkás diák, valamint 2 tanár vágott neki a hosszú útnak, mely a „Távol a plázától – közel a Hazához” jegyében zajlott. Először a diósgyőri várat tekintettük meg. Az idegenvezetés során bejártuk a vár termeit, s újabb érdekes információkra tettünk szert. Ezután az állandó szállásunkra érkeztünk, ami a Cserehát szívében, Irotán egy kis zsákfaluban volt. A görög-katolikus templom felfedezése mellett kézműves foglalkozásokat is kipróbálhattunk. Készítettünk különböző alakú és méretű gyertyákat, valamint megtanítottak minket a szőnyegszövés néhány fortélyára. Az est közös főzéssel zárult, mikor is paprikás krumpli rotyogott a fazékban. Együtt készítettük a reggelit, a vacsorát, így mindenki nagy gyakorlatra tett szert kolbász – zöldségszeletelésben és a mosogatásban is.

A következő napon több múzeumba is ellátogattunk. Kossuth Lajos szülőházában (Monokon) egy tartalmas előadást hallhattunk az egyik helybéli idegenvezetőtől. Abban a szellemben hagytuk ott az emlékházat, hogy a neves politikus „Élt, él és élni fog”. Az Andrássy-kastély meglátogatása során megtudtuk, hogy korábban iskolaként működött. Bevettük a sárospataki várat is és megtekintettük a Rákóczi fejedelemről és koráról szóló kiállítást. Később a helyi főiskola történelmével ismerkedtünk meg.

Szombaton ellátogattunk Aggtelekre, ahol a Baradla-barlang meseszép cseppköveit csodáltuk meg. Rudabánya felé vettük az irányt, itt a Bányamúzeumot néztük meg. A rossz idő ellenére felkerestük a bányatavat. Igaz, hogy gyalogosan kerülőutat tettünk (nem is kicsit) ☺, de a gyönyörű táj mindent kárpótolt.

Sajnos elérkezett az utolsó nap, amit senki sem várt. Először ellátogattunk a muhi emlékműhöz, ahol Korompai Flóra Luca előadását hallgathattuk meg a csatáról és az előzményekről. Végül Mezőkövesden az Európában egyedülálló Mezőgazdasági Gépmúzeumot tekintettük meg, ami mindenkinek felkeltette az érdeklődését.

A rossz időjárás ellenére a hangulat mindig remek volt. Kicsik és nagyok egyaránt együtt voltak. Sor került tanár-diák honfoglaló összecsapásra, activity-re, sokat kártyáztunk, de még többet nevettünk.

Szeretnénk megköszönni Molnár Béla tanár úrnak, aki megírta a sikeres pályázatot és összeállította számunkra ezt a remek programot, Molnárné Tóth Katalin és Kéri Bernadett tanárnőknek, hogy elkísértek minket erre a tartalmas kirándulásra. Úgy gondolom, mindnyájan maradandó élménnyel gazdagodtunk.

Bagi Ivett
10.A osztály

Eurokiss

Fordítva ülünk a lovon

Mihály Zoltánné „Stünci”

Tehetség Felfedezett 2013. díjban részesültek Gyekiczki Istvánné és Mihály Zoltánné -„Stünci”