in

Tanácsok kisiskolások szüleinek iskolakezdésre

A gyermekek legnagyobb bánatára a nyári szünidő véget ért és újra becsengettek a tanintézményekben. Reggelente ismét az iskolába igyekvő diákok népesítik be az utakat, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk.

A gyermekek az egyik fokozottan veszélyeztetett korosztály, legyen szó közúti közlekedési balesetről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről.

Fontos tudni, hogy a gyermekek utánozzák a felnőtt viselkedését. Amit a szülőktől, felnőttektől látnak, az lesz a jövőbeli magatartásuk követendő példája, ezért hangsúlyozni kell a személyes példamutatás fontosságát.

A gyerekek elsőként gyalogosan vesznek részt a forgalomban. Az ő szemszögükből nézve az utca teljesen más, mint ahogyan azt a felnőttek látják. Általában a számukra fontos dolgokra koncentrálnak, és semmi más nem számít.

Törekedjünk arra, hogy séta közben fogjuk gyermekünk kezét és mindig magyarázzuk el a közlekedési szabályokat. Legyünk türelmesek és fokozatosan ismertessük meg velük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, illetve hívjuk fel a figyelmet a veszélyhelyzetekre is.

Magyarázzuk el, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt mindig meg kell állni, először „balról-jobbra, jobbról-balra és újra balról-jobbra” nézzenek körül és ha nem jön semmi, átkelhetnek. A szabad jelzésnél is meg kell győződni az átkelés biztonsága felől. Ők ugyanis a közeledő jármű távolságát másként érzékelik, mint a felnőttek.

Ha sietünk, akkor is TILOS a piros jelzésnél átkelni. Ezért mindig időben induljunk útnak.

Tudatosítsuk bennük, hogy a „zebra” a gyalogosoké és ott csak nekik van elsőbbségük. Így ha kerékpárral közlekednek, csak azt tolva kelhetnek át rajta.

A kerékpár kötelező tartozékait szereljük fel a bringára és csak így engedhetjük őket útnak. A láthatóság fontosságára is hívjuk fel a figyelmüket.

Korlátozott látási viszonyok között az öltözéken, táskán elhelyezett láthatósági elemek is passzív védelmet jelentenek számukra.

Ha autóval visszük őket, a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszert mindig használni kell!

A tanítás előtti napokban az iskolába vezető utat járjuk be együtt és gyakoroljuk akár gyalogosan, akár kerékpárúton haladva.

A gyermekekre leselkedő veszélyek kiküszöbölése érdekében tanítsuk meg nekik, hogy:

• ismeretlenektől ajándékot ne fogadjanak el,

• ne üljenek be idegen autóba,

• idegennel ne álljanak szóba az utcán,

• a megtanított, megszokott útvonalról sose térjenek le,

• ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb útvonalat válasszák,

• mindig érjenek haza a megbeszélt időre,

• mi a helyes viselkedés, ugyanis a verekedés, az erőszak rossz útra vezet,

• értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne adják oda senkinek,

• tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják ki személyes adataikat,

• ismerjék a segélyhívó telefonszámokat.

Természetesen az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartására sem árt ismételten felhívni a kicsik és nagyobbak figyelmét. Lehetőség szerint értékes holmikat ne vigyenek magukkal az iskolába. Mobiltelefonjukkal, MP3-, MP4-lejátszójukkal ne hivalkodjanak, ezeket, valamint pénztárcájukat mindig a táskájuk belsejébe tegyék.

A kölcsönös bizalom elérése érdekében minden nap legyen elegendő ideje, hogy megkérdezze gyermekétől, mi történt vele aznap az iskolában.

Legfőbb kincs a gyermek, vigyázzon, vigyázzunk rájuk!

Szilvanap: szaporodtak a szakmai lábak, nagyobb hangsúlyt kap a marketing

Közeleg a tél, itt a trükkös faárusok idénye