in , ,

Én és a kedvenc állatom

A mindent betöltő vidám gyermekhang és gyermekkacagás mellett ma kisvendégek ismert vagy ismeretlen zaja is kihallatszott a Gyakorlóból. Október 4-én az állatok napján ismét izgalmas napra ébredtek a Gyakorlós gyerekek. Hiszen a kis házi kedvencükkel érkezhettek az oviba.Mindig maradandó élmény az állatokkal való foglalkozás, különösen, ha sajátjukat mutathatják meg társaiknak. Így volt ez ma is.

A szülők segítő partnerként együttműködtek a gyermekeikkel és az óvó nénikkel. Készséggel elhozták a kisállatokat és gondoskodtak biztonságos helyükről. A gyerekek féltő-óvó gondoskodással vigyáztak egész nap a kis házi kedvencre. Örömmel és büszkén mondták meg állataik nevét, mutatták meg hogyan kell gondozni azokat.

Természetesen nem csak ez a nap szólt az állatokról, hanem egész héten közösen készültünk az állatok napjára. Az óvodai csoportok helyszíni látogatásokat tettek. Voltak, akik ellátogattak a kis állatkereskedésbe, lovas kocsikáztak vagy lovagoltak. Azok a családok, ahol házi állatok megtekintésére is lehetőség volt, szeretettel, szívesen láttak bennünket. Így alkalmunk volt állatokat simogatni, ölbe venni és etetni. A versek, a mesék, a történetek mind az állatokról szóltak. Lehetőségük volt Assisi Szent Ferenc történetét is megismerni, aki különös módon szerette és tisztelte a természetet és az állatokat. A legenda szerint értette az állatok beszédét.

A gyerekek a mindennapi testnevelés során utánozták az állatok mozgását. A nagycsoportos gyerekek rajzokat, festményeket készítettek az “Én kedvenc állatom” címmel. Ezekkel a rajzokkal díszítettük a könyvtár olvasótermét, ahol a Gyakorló apraja-nagyja összegyűlt. Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára is emlékezve versekkel ajándékoztuk meg egymást. A versek választásából kiderült, hogy az alma csoportosok csodaszép paripáról álmodnak, a kicsi cseresznyések kedvenc állata a kutya. A pandások a vörös szőrű, ravasz rókáról regéltek. Szerencsére a róka nem riasztotta el a kacsákat, így az ovi legkisebbjei a búzavirágosok nagyon bátran elmondták a Kacsúsztató című verset. A szamócás gyerekek, mint az óvoda legidősebbjei igen hosszú verssel kedveskedtek a többieknek. Tőlük Weöres Sándor Fülemüle című versét hallhattuk.

A kellemes délelőttöt a 4. osztályosok versei és a közös éneklés zárta. Komlósné Szirom Anita tanító gitározásához minden gyermek és felnőtt énekléssel kapcsolódott. Együtt énekelte kicsi és nagy a Bóbita, bóbita… kezdetű megzenésített verset. Ezután kellemesen elfáradva, telis tele izgalmas élménnyel az óvoda délutánra elcsendesedett és minden pici lurkó elálmosodott…

“elpihent őszi levélen,
két csiga őrzi az álmát
szunnyad az ág sürüjében.”

2013. október 9-én 17órától az “Én és a kedvenc állatom” címmel fotópályázat megnyitójára kerül sor a Gyakorló Általános Iskola műtermében. Az eredményekről és a rendezvényről az újság olvasói is beszámolót kapnak.

Tóth Ágnes

Az állatok világnapja a Hársliget Óvodában

Városrehabilitáció: aktuális munkálatok, útlezárások