in ,

Mindennapi hőseink, kik életüket, testi épségüket is kockáztatják értünk!

Tűzoltók munkában

Ez évben lehetőséget és engedélyt kaptam, hogy a Szarvasi Hívatásos Tűzoltóparancsnokság mindennapjait fotózzam. Ez számomra is új kihívást jelentett, megörökíteni azt a kitartó és felelősségteljes munkát, amit ezek a „fiúk” nap, mint nap végeznek, maximális felkészültséggel, tudással. Természetesen a képek nem mindent adnak vissza ezekből, de megpróbáltam bemutatni képek által a tűzoltóink „életét”.

A fotózások során sok érdekes és nem mindennapi dolgokba kaptam betekintést. Azt azért hozzá kel tenni, hogy ezt mind saját felelősségemre és semmiféle díjban nem részesülve tettem, ezzel is tisztelegve a tűzoltók mindennapi „hőstettük” ellőt. Maguk a tűzoltók, amit észrevettem, mint egy kis család vagy egy nagyon jó baráti társaság vannak együtt a nap 24 órájában „összezárva”. A hangulat remek, mint az oktatáson, mint a gyakorlatokon, amit rendszeresen tartanak, ezzel is fejlesztik magukat a maximális képesség eléréséhez.

A szolgálat átadás átvétellel kezdődik, ami magába foglalja a felszerelés és a gépjárművek teljes ellenőrzését. Utána elméleti oktatás következik, amit gyakorlati rész követ. Szabadfoglalkozásra csak ezután kerül sor, ez sport, illetve kulturális programokat foglal magában. Természetesen, ha riasztás érkezik, akkor a fiúk megadott időn belül (2 perc éjjel-nappal) elhagyják a laktanyát. Visszaérkezéskor ugyan csak ellenőrzik a felszerelést, amit elhasználtak pótolják vagy cserélik. Bíró Zoltán tűzoltó alezredes a Szarvasi Hívatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka (aki nagyon jó barátom) igen nagy szaktudással és szigorral, de emellett emberbarátian vezeti a parancsnokságot. Elmondhatom, hogy az ajtaja mindig nyitva áll az emberei ellőt, de ugyan ezt elmondhatom Bohák János tűzoltó őrnagy parancsnok-helyettesről(aki ismételten jóbarátom) is. Nem észrevehetetlen tény és nem szeretnék mellette elmenni, hogy a laktanya állapota hagy némi kívánni valót maga után, (habár hallomásból tudom, ígéret van már egy másik laktanyára) ráférne az épületre egy külső belső nagy renoválás. A Férfiak és Hölgyek (mert, ha valaki nem tudná, szolgál hölgy is a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon Lestyán Györgyné tűzoltó zászlós személyében) kényelmét biztosítva a beltér is lehetne korszerűbb, fejlettebb, színvonalasabb, hogy a „töltődő” tűzoltók még jobban tudjanak a mentésünkre, legyen az élet vagy érték vonulni! Mindennek ellenére elmondható, hogy a tudás, felkészültség, illetve a morál nem hagy semmiféle kívánni valót maga után tűzoltóinknál!

Köszönettel tartozom: Családomnak, Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes Úrnak a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójának, Bíró Zoltán tűzoltó alezredes Úrnak a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokának és természetesen nem utolsó sorban a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság minden egyes tűzoltójának, akik segítettek, támogattak a fotósorozat elkészítésében! Köszönettel tartozom még a fotós kiegészítőért az: Advesphoto Szaküzletnek.

Kiss János

Utcanevekre voksolhatnak a szentandrásiak

Gyakorlósok kedvencei a fotókiállításon