in ,

Hatszáz mézeskalácsot sütöttek

Hatszáz mézeskalácsot sütöttek

Több mint hatszáz, szépen kidíszített mézeskalácsot sütöttek a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének tagjai csütörtökön a Cervinus Teátrumban.

– Hagyomány már nálunk, hogy minden évben november végén közösen sütünk mézeskalácsot. Ezt december elején, a jótékonysági vásáron értékesítjük, így a bevétellel a rászorulók karácsonyát is szebbé tudjuk tenni – mondta Feifrik Sándorné Zsuzsa, az egyesület titkára, aki a munkálatokat irányította.

Az asszonyok nyolc kilogramm lisztből gyúrták be előző nap a tésztát, melybe csak kevés cukrot és sok mézet tettek. A készen kapható mézeskalács-fűszerkeverék helyett csupán őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítették.

Amikor a különböző formákkal kiszaggatott tészta megsült a Cervinus Teátrum konyhájában, előkerültek a fehér és barna (kakaós) cukormázzal megtöltött zacskók és elkezdődött a díszítés. A végeredményt végül gondosan becsomagolták, bedobozolták, ott várja majd a jótékonysági vásárt.

Végül közzétesszük a mozgáskorlátozottak egyesületének mézeskalács-receptjét. Érdemes kipróbálni, a végeredmény nagyon finom volt.

Hozzávalók: 25 dkg méz, 5 dkg vaj vagy Ráma margarin, 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg, 2 dkg szalalkáli, 60 dkg liszt.

A kész tésztát takard le és pihentesd egy napig. Nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd, tedd alufóliával bélelt sütőlemezre. Forró sütőben süsd mogyoró-barnára (kb. 4-5 perc). Tetejét felvert egész tojással kend be sütés után, hogy szép fényes legyen (ha nem díszíted semmivel).

Díszítő cukormáz: egy darab tojásfehérjéhez annyi átszitált porcukrot rakjál, hogy összekeverve igen sűrű anyagot kapjál (habverővel nem szabad verni). Kanállal rakd kicsi nejlon zacskóba. Kicsi lyukat vágjál a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhatsz vele a kész mézesre.

Az örök gyerek

Két bolti lopás gyanúsítottját vette szabálysértési őrizetbe a rendőrség Szarvason