in , , , ,

CÉGMUSTRA: Aqua-Bit Bt., az öntözés mestere

Gazsó József, az Aqua-Bit Bt. alapítója

A békésszentandrási Aqua-Bit Bt. automata öntözőrendszerek tervezésével, kivitelezésével, valamint az ehhez szükséges anyagok forgalmazásával foglalkozik. A céget Gazsó József – két társával együtt -, 1996-ban alapította.

Gazsó József már a vállalkozás létrehozása előtt is otthon volt az öntözés területén, lévén korábban hosszú időn át Szarvason, az Öntözési Kutató Intézetben dolgozott.

– Az első időszak nagyon nehéz volt, mert a környéken nem ismerték ezt a technológiát. Én azonban már akkor és azóta is úgy gondolom, hogy a legjobb reklám a jól elvégzett munka, s ez meg is termi gyümölcsét, azaz még több munkát hoz, korábbi megrendelőink másoknak is ajánlanak bennünket. Eleinte az összes bevételt visszaforgattuk a vállalkozásba, de néhány év elteltével beindult az üzlet, egyre több megrendelést kaptunk – idézte fel a kezdeteket Gazsó József.

Ma már igen sokrétű a cég tevékenysége. Parkok, díszkertek, növényházak, kertészetek öntöző, párásító berendezéseit, valamint állattartó telepek mikropárásítással működő hűtőrendszereit építik ki. Folyamatos segítséget és szaktanácsadást nyújtanak azok számára is, akik saját kezűleg szeretnék megoldani kertjük vízellátását.

– A legtöbb megrendelés magán kiskertek öntözőrendszerének kiépítésére érkezik, elsősorban a környező településekről. Már több százat építettünk. Idén meghaladta a háromszázat azon rendszerek száma, melyeknél a rendszeres karbantartást is igénylik a tulajdonosok. Nagyobb mezőgazdasági öntözőrendszerek létesítésére az egész országból érkeznek megrendelések, ezek szakszerű kiépítésével ugyanis kevés cég foglalkozik Magyarországon – mondta Gazsó József.

Az Aqua-Bit Bt. eddigi nagyobb munkái közül kiemelkedik Szeged-Móraváros, valamint a vecsési Market Central Ferihegy komplett öntözőrendszerének kiépítése. Izgalmas feladat volt számukra a Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaházában a megfelelő öntöző-, párásító rendszer megvalósítása. A Szarvasi Arborétumban 2011-ben egy 12 hektáros öntözőrendszer létrehozása is az Aqua-Bit Bt. nevéhez fűződik. Szintén ők építették ki az idén megnyitott Mini Magyarország Makettpark öntözőrendszerét.

– A 2014-es évre is több megrendelésünk van már. Szarvason a városközpont rehabilitációját célzó program keretében mi tervezzük és építjük a Kossuth tér és a Fő tér öntözőrendszerét. Dánszentmiklóson egy nagyobb gyümölcsös öntözésének megoldására is érkezett már megrendelés – sorolta a jövő feladatait Gazsó József. Hozzátette: a vállalások teljesítéséhez kiváló szakembergárdával rendelkeznek. Nyolc-tíz állandó alkalmazottjuk mellett a csúcsidőszakban több embert is tudnak időszakosan foglalkoztatni. Törekednek arra, hogy folyamatosan képezzék magukat, mert csak így lehet talpon maradni a piacon.

Tavaszi nagytakarítás a Trefortban

Látvány és hang: Chován 50