in , , ,

Mátyás király és szerelmetes királynéja, Beatrix

A Szarvasi Vízi Színház színpadán, csütörtökön kora este a Békéscsabai Jókai Színház bemutatta Szente Béla – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című zenés mesejátékát.

Mátyás király (Tege Antal) enged felesége Beatrix királyné (Kara Tünde) kérésének, hogy igazságot tegyen, a Kolozsvárról érkezett Péter (Vadász Gábor) ügyében. A királyné azonban rosszul dönt, ezért Mátyás király álruhát ölt és ellátogat Kolozsvárra. Itt saját bőrén tapasztalja meg, hogy a Kolozsvári bíró (Katkó Ferenc) és Söndörgöndör hajdú (Szabó Lajos) hogyan bánik a becsületes emberekkel. Közben Beatrix királyné is rájön, hogy rosszul döntött, így szintén álruhában férje után indul. A mese végére természetesen győz Mátyás, az igazságos és Péter, akiből bíró lesz. De addig vidámabbnál vidámabb jelenetek zajlottak a színpadon – jobbnál jobb alakításokkal.

Katkó Ferenc a Kolozsvári bíró alakját nagyon szerethetővé tetette. Mackós megjelenése, mosolya mögött nehéz lehetett gonoszságot feltételezni. Hanghordozása, játéka nagyon jó volt. Söndörgöndör hajdú alakját Szabó Lajos tette emlékezetessé. Mozdulati, járása, tettei mulatságosak voltak, remek alakítás volt, a gyermek nézők egyik kedvence lett. Beatrixot Kara Tünde játszotta nagyon jól. Az évődő asszony, a párjáért induló feleség, a dacos nő, a bíróval harcoló hisztis hárpia, a szerelmes királynő mind-mind Kara Tünde Jászai Mari-díjas színésznő, – számomra a legjobb alakítás volt. Mátyás király szerepében Tege Antal hozta az a precizitást, a tiszta, komoly játékot, ami Tege Antal sajátja. Nagyon tetszett tánca Péterrel, de az egész játéka, megjelenése valóban királyi volt. Végül, de nem utolsósorban Pétert Vadász Gábor alakította, aki nagyon visszafogottan játszott. Átengedte a terepet a többi szereplőnek a háttérben tudott maradni, ezt nagyon nagyra értékelem. Éppen ezért volt nagyon jó, nagyon hiteles a játéka. Az egész csapat nagyon jó játékkal, nagyon kellemes estét szerzett gyermekeknek és felnőtteknek.

A mese szövegét Szente Béla írta színdarabbá. A remek zenét Gulyás Levente szerezte. A táncokat Born Gergely koreografálta. A mesejátékot Greifenstein János rendezte.

Az este házigazdája Bogdán Tamás, a Liget Hotel igazgatója volt.

Gallicoop-kupa: a Worktrans bizonyult a legjobbnak 2014-ben

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szervezetfejlesztési programja