Menu
in ,

A csabacsűdi főzőverseny győztese: a vegyes sertéspörkölt Kotarba Zoltán bográcsából

Kotarba Zoltán

A csabacsűdi születésű Kotarba Zoltánt, a Sörlé-hűtők csapatkapitányát kérdeztük a főzőállás mellett arról, mi is került a bográcsba, sőt, meg is kóstoltuk még a zsűri előtt. Persze akkor még nem is sejtettük, hogy a főzőverseny nyertesével volt dolgunk.

– Vegyes sertéspörkölt, köröm, csülök, farok, kis tarja. Ilyet szoktunk főzni a kollégákkal, ha összejövünk. Havonta egyszer legalább főzök egy ilyen pörköltet. Remélem ez is jól fog sikerülni! Várom a zsűrit, majd a kollégákat Békésszentandrásról, akik jönnek ebédelni – mondta Kotarba Zoltán, de mint a beszélgetés többi részében kiderült, havonta egy ilyen pörkölt mellett, majdnem minden hétvégén főz valamit bográcsban, amiből sejthettük volna, hogy a bogrács nagymesterével beszélgettünk, amit aztán a zsűri igazolt is.

Láng Emese

A főzőállások között járva az evangélikus egyházközségnél a soha nem hallott tüdőtáska leves készült. Láng Emese mondta el, mit is takar a furcsa név:

– Most úgy gondoltuk, hogy a kakaspörkölt mellé tüdőtáska levest fogunk készíteni. Ez egy nagyon-nagyon régi leves. A szalontüdő leves ismertebb, de az sokak számára idegen, ezért gondoltuk, hogy inkább tüdőtáska levest készítünk. Ez abból áll, hogy tojásból és lisztből gyúrunk egy sima levestésztát. A tüdőt meg kell főzni, hagymán megpárolni, összeturmixolni, és zöldség zöldjével, ill. borssal és sóval ízesíteni. Kis halmokat kell tenni a levestésztára, azokat befedni a másik levéllel. Derelyemetszővel szép széleket kell neki készíteni. Zöldségleves az alap, ebbe fog majd belekerülni a tüdőtáska.

A második a Csabacsűdi coop-ék csülök-zúzája, a harmadik a Csabacsűdiek Baráti Köre lett a halászléből, birkapörköltből és túrós csuszából összeállított menüvel. A Polgármester különdíját a Szarvasi Hagyományőrző Gazdák Egyesületének birkapörköltje, a zsűriét a Mozgáskorlátozottak Békésszentandrási Egyesülete kapta.

A főzőverseny résztvevői

A nagycsaládosok csülök-köröm-zúza pörkölttel, a szülők egyesülete paprikás krumplival, vagy krumplipaprikással, a nyugdíjas klub túrós csuszával, a szarvasi kisállattenyésztők nyúllevessel, ill. kétféleképpen rántott nyúlszeletekkel állt a zsűri elé. A csapatok közül mindenki emléklapot kapott.

Molnár József polgármester külön köszönetet mondott Pásztor Mátyásnak, aki gulyáságyúban 1300 adag babgulyást készített és osztott szét.

Leave a Reply

Exit mobile version