in , ,

Nem lehet elég korán kezdeni az ünnepi készülődést

Végy egy kiselejtezett pólót és készíts belőle ékszert – mindössze ennyi a receptje annak modern, újszerű technikának, amelyet a Cervinus Teátrumban sajátíthattak el az érdeklődők. Az intézmény az idei évben a megszokottnál valamelyest korábban, november 17-e és 21-e között, várta adventváró kézműveskedésre az érdeklődőket. A kisterem asztalait elborította tű, cérna és a varrókészletek, középen pedig a legfontosabb alapanyag, a használt pólók sorakoztak.

– Minden évben a karácsonyi dekorációk, díszek voltak a fő irányvonal, de úgy gondolom, nem kell mindig annyira pirosban csillognia a készülődésnek – mesél az előzményekről Kisné Szalai Edina kreatív varró. Így ma az ajándékok körül forog a kézműveskedés. A hölgyeknél pedig egészen biztosan nem nyúlunk mellé, ha egy szép ékszerrel lepjük meg őket, ezért esett a választásom a textilékszerekre – teszi hozzá mosolyogva.

A technikához elegendő mindössze az alapfogásokat elsajátítani, a folytatás pedig mindenkinek a fantáziájára és a kreativitására van bízva. A lényege a kísérletezés, amely közben mindenki kitapasztalja az anyag tulajdonságait és kedvére vágja, csomózza a ruhadarabokat.

A póló jellegéből adódóan a technika leginkább nyakláncok, karkötők készítésére alkalmas, amelyeknek több előnyük is van. Részben télen, hűvösebb időben melegítenek, részben pedig nem allergizálnak, így egy nagyon puha, kényelmes viseletet jelentenek. A hölgyek között többen már visszajáró vendégként érkeztek. Turóczi Rudolfné Ani pl. a tavalyi évben kapcsolódott be az adventvásárba és szinte egy alkalmat sem hagyott ki.

– Nagyon jól élmény volt a tavalyi program. Készítettem pl. adventi díszt és gyöngyangyalkát is, amelyek egész jól sikerültek. De ez a textiltechnika is tetszik. Nem bonyolult, már készítettem egy karkötőt és lehet, hogy csinálok egy másikat is ajándékba – árulja el sokatmondóan.

Az ünnepváró alkotókör egész héten nyitott kapukkal várja az kreatív lányokat, asszonyokat. Szerdán 17 órától gyöngyékszerek készülhetnek a Gyöngyös Klub tagjaival, csütörtökön ugyanebben az időpontban pedig a csomagolás fortélyaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvénysorozat zárásaként visszatérnek az ékszerek. November 21-én, 17 órától azonban nem textilékszereket, hanem színes, horgolt kiegészítőket lehet a karácsonyfa alá varázsolni, a Gobelin hímző és Kézimunka Szakkör tagjainak a közreműködésével.

Megfélemlítette, megkárosította ismerősét a szarvasi férfi

Magasan szállnak a darvak a Fehértó felett