in , ,

Huszonötödik alkalommal rázta meg dunnáját Holle anyó

A 2013. évi ősbemutató után immár 25. alkalommal csendült fel Holle anyó dala ezúttal újra a Cervinus Teátrum színpadán és természetesen teltházzal. Ismét műsorra tűzték Szarvason Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor trió által megálmodott Holle anyó című mesemusicalt. A mesejátékot a Jókai Színház és a Cervinus Teátrum közösen állította színpadra Varga Viktor rendezésében. Ami a darabot illeti annyira jó, hogy a kicsi gyerekek türelmesen nézték végig, nagyokat kacagva Marko (Benkő Géza) és Mirkó (Gulyás Attila) mókás jelenetein. Érzékenyen reagálva a Mostoha (Kolti Helga) mondataira, vagy Ágica (Tatár Bianka) feltétel nélküli szeretetére, türelmére. Márpedig a gyermekek csak azt nézik fészkelődés nélkül, ami igazán tetszik nekik, ami leköti figyelmüket. Egy anyuka csitította gyermekét, aki hangosan kacagott a jeleneteken, pedig nem kell csitítani, hiszen a színpadon játszó művészeknek is a gyermeki nevetés az egyik jutalom. A történet változatlanul kedves, a zene változatlanul kellemes, a szereplők még mindig nagyon jók. Két változás is volt az előadásban, Jakub szerepét Polák Ferenc játszotta, akinek játékát a Csodaszarvasban már megismerhették a nézők. Vadász Gábor betegsége miatt játszotta el Jakub szerepét, amit a szlovák nyelvű előadásban is játszik. Polák Ferenc is éppen olyan mosolygós, kedves Jakub volt, amilyennek Vadász Gábort megismerhette a közönség.

A másik nagyon fontos változás – amit már hírül adott a színház – a Cervinus Teátrum új tánckara volt. A táncosok: Kinyik Flóra, Dunazeczki Éva (akit majd Litauszki Enikő vált), Koska Melinda, Balázs Henrietta, ifj. Csasztvan András, Magyari László, Ökrös Dániel, Horváth Dániel és György László. A tánckar művészeti vezetője ifj. Csasztvan András jó munkát végzett, a táncosok vidáman, mosolygósan, jó játékkal vettek részt a produkcióban. A Cervinus Teátrum ismét nagy lépést tett meg a „kis” színházak között, hiszen az önálló tánckar egyrészt megkönnyíti a színház életét a zenés darabokban, másrészt még közelebb hozza a színházat, hiszen Szarvason születtetek játszanak, táncolnak a színpadon.

A tánchoz való kötődése Csasztvan Andrásnak a Cervinus Teátrum igazgatójának ismert, hiszen a Tessedik Együttes táncosaként, majd vezetőjeként hosszú évekig (évtizedekig) irányította a táncosok munkáját, szervezte, szervezi a néptánc-fesztiválokat is. Fia András gyermekkora óta táncol, felnőttként az ExperiDanc-ban is kipróbálhatta magát, ahol csak magasan képzett táncosok táncolhatnak. Tudását most Szarvason (is) kamatoztatja. Vári Bertalan koreográfiáját ifj. Csasztvan András irányításával sajátították el a táncosok, akik többféle képzettséggel, gyakorlattal rendelkeznek. Munkájuk eredménye mégis egységes, hiszen a lényeg a tánc és az elhivatottság. A táncosok neve, arca ismerős, hiszen többen álltak már a táncosok közül a Cervinus Teátrum, vagy a Vízi Színház deszkáin, játszottak különböző produkciókban.

Az előadásról már írtam egy éve, de a békéscsabai bemutató kapcsán is megjelent kritika a Newjsag „hasábjain” december elején. Csak annyit, hogy Dósa Zsuzsa, Kolti Helga, Tatár Bianka, Liszi Melinda, Benkő Géza Gulyás Attila és Polák Ferenc láthatóan örömmel, nagyon jó alakítással játszották szerepüket, a közönség nagy tapssal, ovációval jutalmazta alakításukat.

A 25. előadáson ismét köszönthette a közönség Belinszki Zoltánt a mese íróját és Gulyás Leventét a gyönyörű dalok zeneszerzőjét. Az előcsarnokban vásárolni lehetett Belinszki Zoltán – fényképekkel illusztrált – nagyon szép szövegkönyvét, amit a szerző dedikált. A szövegkönyvön kívül apró „Hollés” ajándékok is várták leendő gazdáikat. Azonban a beígért CD még várat magára.

A nyitó és záró dal egy pici részlete álljon itt Belinszki Zoltán tollából.

„ Nem szabad hinni, hogy rossz ez a tél.
Nem fázik senki, ha tavaszt remél.
Nézz ki, csak nézz ki, hogy hull-e a hó!
Dunnáját paskolja Holle anyó.”

Ami a szövegkönyvből is kiderül a darab nagyon is komoly mondanivalóval rendelkezik. Egy dalszöveg, amely Mirkó tolmácsolásában hangzik el:

„Ne hidd, hogy minden pénzbe kerül!
Jókedvvel sokkal több sikerül,
mint amit vártál,
amit reméltél.
Hidd el, hogy drágább az élet a pénznél!”

Tessedikre emlékeztek halálának 194. évfordulóján

Három évtizede a szlovákságért