Menu
in , ,

Gyakorlós ovigaléria: Fazekas inasnak állok

Újesztendő, régi szokások! Megrendezésre került az idei év első ovi galéria kiállítása, melynek ezúttal a Cseresznye csoport adott helyet. Az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel Program sajátossága, hogy központi szerepet tölt be mindennapjainkban a néphagyományőrzés, népi szokások ápolása.

A gyermekeknek ezúttal egy népi mesterséggel volt szerencséjük megismerkedni, a fazekassággal.

Vendégünk Vincze Dániel fazekas volt, aki először kiállítási munkáit mutatta meg az Alma és Cseresznye csoportba járó gyermekeknek.

Csodálkozva nézték a különféle tárgyakat, még érdekesebb volt azonban mikor nagy zajjal elindult a korongozó. Na, de nem a zaj miatt volt érdekes, hanem ahogyan a fazekas az agyaggal bánt. Könnyed, magabiztos mozdulatokkal formálta az agyagot, majd pillanatok alatt elkészült a remekmű, mely a gyermekek kívánságára egy tányér volt. Különböző díszítési technikákkal is megismerkedhettünk, a fazekas bácsi az első tányért mázba mártotta és metszette, a másikat festékkel festette, harmadikat az ujja nyomásával díszítette.

Ezután felfogadta a gyerekeket fazekas inasokká, mely szerepet szívesen vállalták, és szebbnél szebb munkák születtek sorra egymás után.

Miután mindenki elkészült, belemetszettük a jeleket, kiállítottuk a műveket, vidám dallal búcsúztunk a művésztől, s megköszöntük ezt a különleges alkalmat, amely során kicsit visszatekinthettünk a régi idők fontos mesterségébe.

Tóth Alexandra

Óvodapedagógus

Exit mobile version