in , , , ,

Több mint nyolcszáz milliárd forintra lehet idén pályázni

A következő évek fejlesztési lehetőségeiről tájékozódhattak a helyi gazdasági élet szereplői. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programot (GINOP) ugyanis nemrégiben fogadta el az Európai Bizottság, amelynek keretében az elkövetkező hat évben közel 2383 milliárd Ft lesz lehívható. Az öt állomásból álló tájékoztató fórum egyik helyszíne a szarvasi Polgármesteri Hivatal nagyterme volt, ahol elsőként Dankó Béla országgyűlési képviselő mutatott rá a 2014-20-as ciklusban rejlő lehetőségekre.

– Bár törekvéseink voltak, Békés megyének eddig nem sikerült felzárkóznia az ország fejlettebb régióihoz – szögezte le elsők között. Ha alapul vesszük a legfrissebb, 12,7%-os munkanélküliségi mutatót, jól látszik, hogy jó néhány százalékkal magasabb az országos átlagnál. Tudjuk azt is, hogy nagyon sok fiatal főiskola, egyetem után már nem jön vissza ebbe a térségbe, mert nincsenek diplomásoknak kínált munkahelyek. Ezeket a problémákat pedig csak a gazdaságfejlesztés tudja megoldani.

Zsigmondné Dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár bevezetőjében ismertette azokat a tárgyalási meneteket, amelyek az operatív programok elfogadásához járultak hozzá, a programokra allokált forrásmegosztásokat, majd kitért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program prioritásaira és idei pályázataira.

Emlékeztetett, Magyarország az operatív programjait 2014 júniusában nyújtotta be először az Európai Bizottsághoz. A tíz programból hét már elfogadásra került, a Közigazgatás-és Közszolgáltatás Fejlesztési, a Vidékfejlesztési és a Halászati Program esetében pedig még nem érkezett válasz.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás legnagyobb sikerének a kormány azt tekinti, hogy el tudta fogadtatni az EU-val, hogy a források 60%-át közvetlenül vagy közvetve gazdaságfejlesztésre fordítsa.

Az idei év egyik legfontosabb feladatának tekintik, hogy a pályázatindítások mellett lezárják a 2007-2013-as időszakot. Ennek érdekében még több mint 2200 milliárd Ft-ot kell kifizetni a pályázók felé abból a 8600 milliárd Ft-ból, ami az elmúlt időszakban az ország rendelkezésére állt. Vagyis a kifizetések mintegy 80%-a már sikeresen megtörtént.

– Az idei év támogatási konstrukciója úgy fog megvalósulni, hogy 68 pályázati felhívás keretében mintegy 828 milliárd Ft értékben nyílnak meg források a gazdasági szereplők számára. Az önrész és a támogatás mértéke attól függ, hogy mennyire jövedelemtermelő a projekt, versenykorlátozás alá esik-e a tevékenység, ill. beruházás jellegű projekt esetén a regionálisan adható korlátokat is figyelembe kell venni – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programmal kapcsolatosan.

A támogatott területek a kis-és középvállalkozások fejlesztése, kutatásfejlesztés és innováció, infokommunikációs fejlesztések, energiahatékonyság, foglalkoztatás és képzés, valamint turizmus.

Vélemény, hozzászólás?

Együtt ünnepeltek a könyvtárosok és az olvasók

A Dél-Alföld egyetlen díjazottja a Körös-menti TDM az Iránytű 2015 országos turisztikai versenyen